GUE/NGL: AB HDP’lilere yönelik saldırıları mahkum etmelidir

Avrupa Parlamentosu (AP) gruplarından Avrupa Birleşik Solu/İskandinav Yeşil Solu (GUE/NGL) adına yapılan açıklamada, Erdoğan rejiminin HDP’ye yönelik son saldırılarına karşı tavır alınması çağrısı yapıldı.

AP’deki tüm gruplara ve Başkan David Sassoli’ye çağrıda bulunan GUE/NGL Grubu Eşbaşkanı Martin Schirdewan adına yapılan açıklamada, HDP’ye yönelik saldırıların demokrasiye yönelik olduğu vurgulandı.

HDP milletvekillerinin işkenceye, baskıya ve cezalandırmalara maruz kaldığının belirtilen açıklamada, Kürt bölgesine yönelik oluşturulan güvenlik aparatına değinildi. Parlamenterlerin dokunulmazlıklarının aralıksız olarak askıya alındığı ve temelsiz, yalan suçlamalarla hapis cezaları verildiğinin belirtildiği açıklamada, son baskıların özellikle Selahattin Demirtaş’a dair AİHM kararından sonra geldiğine işaret edildi.

GUE/NGL Eşbaşkanı Martin Schirdewan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Demirtaş’ın serbest bırakılması yönündeki kararından sonra gelen bu baskılara karşı Avrupa Birliği’nin (AB) harekete geçmesini istedi. Schirdewan, “Tüm bunlar demokrasiye yönelik hakaretvari saldırılardır. Grubumuz, AP’deki tüm grupların HDP’li parlamenterlerin savunması noktasında açık bir siyasi pozisyon almaya çağırıyor. (HDP’liler de) bizler gibi demokratik temsilciler olarak seçilmiş olarak görevlerini yerine getirmeye çalışıyorlar” dedi.

AP Başkanı David Sassoli’ye çağrıda bulunan Schirdewan, devamla şöyle dedi: “Başkan Sassoli Kürtler için harekete geçmeli ve tüm Avrupa Parlamentosu adına Erdoğan’ın saldırılarını mahkum etmelidir.”

GUE/NGL Grubu olarak AB Dışişleri Bakanları’na da seslendiklerini de dile getiren Eşbaşkan Martin Schirdewan, AB liderlerinin bu haftaki zirvelerinde de Türkiye’nin demokrasiye karşı saldırılarına tavır alınmasını istedi. Schirdewan’ın açıklaması, “Şimdi hareketsizlik zamanı değildir. Demokrasi, her ne pahasına olursa olsun, savunulmalıdır” sözleriyle bitirildi.