Güloğlu: Karabacak ekmek parası için kendini yaktı

Taşerona bağlı çalıştığı Ataşehir Belediyesi’nden ücretini alamadığı için kendini yakan kaynak ustası Ramazan Karabacak’a ilk müdahaleyi yapan çırağı Mustafa Güloğlu, yaşananları anlattı.

Ataşehir Belediyesi’ne bağlı Canlar isimli taşeron firmasında çalışırken 3 aylık ücretini alamadığı için kendini yakan işçi Ramazan Karabacak, hâlâ Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesinde tutuluyor. 

Karabacak’ın kendini yaktığı gün yanında olan ve ateşi söndürmek için ilk müdahaleyi yapan Mustafa Güloğlu, ANF'ye konuştu. Olayın şokunu ve üzüntüsünü üzerinden atamadığını söyleyen Güloğlu, kaynak ustası olan Karabacak’ın yıllardır çıraklığını yapıyordu. Karabacak’ın belediyeden toplam 20 bin TL alacağını alamadığı için çok büyük maddi sıkıntı çektiğini aktardı. Ustası Karabacak  kendini yakmadan önce beraber belediye gittiklerine ancak muhatap bulamadıklarına dikkat çeken Güloğlu, her şeyin bir anda cereyan ettiğini söyledi.

‘OLAY ÖNCESİ BELEDİYEYE GİTTİK, GERİ GÖNDERİLDİK’ 

Olay günü Karabacak’ın kendini yakacağından habersiz belediyeye gittiklerini dile getiren Güloğlu, yaşananları şöyle anlattı: “Ramazan Ağabey Örnektepe pazar yerinin montajını yapıyordu. Son boya rötuşları için de beni çağırmıştı. Aylardır kirasını, suyunu, doğalgazını ve elektriğini ödeyemediğini tekrarlayıp yakınıyordu. Ev sahibinin kendilerini evden atacağını, mutlaka ücretini alması gerektiğini söylüyordu. Birlikte iki kere belediyeye gittik. İlk gittiğimizde bizi karşılayan belediye başkan yardımcısı, bizi geri gönderdi. Ertesi gün tekrar gittiğimizde Ramazan Ağabey bana beklememi söyleyerek belediye başkan yardımcısıyla görüşmek üzere odaya girdi.” 

‘BELEDİYE BAŞKANININ PROVOKATÖR SUÇLAMASI BENİ YARALADI’ 

“Girmesi ve çıkması bir oldu. Surat ifadesi çok kötüydü. Belli ki içeride terslenmişti. Hiç konuşmadan belediyeden çıktık ve arabaya yöneldik. Ben arabaya binecekken, cebinden bir şişe çıkarttı ve benim beklememi söyledi. Ne olduğunu anlamadım, arkasından gittim. Belediyeye girer girmez de kendini yaktı. Bunu görünce koşarak içeriye girdim ve ateşi söndürmek için paltomu çıkararak kafa bölgesine attım. O arada zaten herkes ateşi söndürmek için etrafına üşüştü.”

Ramazan Karabacak kendini yaktıktan sonra Belediye Başkanı İlhami Yılmaz’ın birden ortaya çıktığına dikkat çeken Güloğlu, iki gündür yok denilen belediye başkanının kendilerini provokatör olmakla suçladığını; bu yakma olayının AKP’nin komplosu olduğunu söylediğini anlattı. Bu sözlerin kendisini çok yaraladığını ifade eden Güloğlu, tepki gösterdiğinde ise belediyenin dışına çıkartıldığını söyledi. “Anlamıyorum, bu olayın parti veya siyasetle ne alakası var? Sonuçta adam alacağı için geldi, alamadı, kendini yaktı” diyen Güloğlu, Karabacak’ın isyanının kış günü çocuklarının dışarıda kalmamasının; ekmek parası isyanı olduğunun altını çizdi. 

‘KİRASINI 3 AYDIR VEREMİYORDU, BUNALIMDAYDI’ 

Ramazan Karabacak’ın kardeşi Zeliha Kaya ise 6 aydır belediyeye bağlı taşeron firmasında kaynak ustası olarak çalışan ağabeyinin 3 aydır ücretini alamadığını aktardı. Kendini yakmadan önce defalarca belediyeye gidip ücretini isteyen ağabeyinin muhatap bulamadığını belirten Kaya, “Ne zaman taşeron firmaya gitse belediyeye yönlendiriliyordu; belediyeye gittiğinde ise taşerona. Belediye yetkilileri de taşeron firma da onu başlarından atıyorlardı” dedi. Gebze’de kirada oturan iki çocuk babası ağabeyinin 3 aydır kirasını ödeyemediğini anlatan Kaya, “Parasını alamadığı için bunalımdaydı, bu şekilde oyalanmaktan bıkmıştı. En son kendini öldüreceğini söylüyordu ve sonradan da gidip kendini yakmış” diye konuştu.