Güney Amerika’dan gasplara sert tepki 

Amed, Mardin ve Van belediyelerinin AKP-MHP faşizmince gaspı, Uruguay’da iktidarda olan partiler koalisyonu ile Arjantin’deki Ermeni toplumu tarafından sert bir biçimde kınandı. 

Uruguay’da hükümet cephesini oluşturan partilerin yer aldığı Frente Amplio üyesi senatör ve milletvekilleri, HDP belediyelerine yönelik kayyum gaspını sert bir dille kınadılar. 

“Frente Amplio vekilleri olarak Amed, Mardin ve Van'daki Kürt halkının içinden geçtiği güncel durumla ilgili kendileriyle dayanışmalarımızı iletiyoruz. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve onun İçişleri Bakanı tarafından bugün HDP belediyelerine kayyum atanarak yapılan saldırıları ve siyasi sürek avını kınıyoruz” denilen açıklamada, Kürtlere ve demokratik muhalefetin temsilcisi HDP’ye yönelik baskıların farkında olunduğu vurgulandı. 

“HDP milletvekilleri Ebru Günay ve Garo Paylan, bugünlerde Latin Amerika'ya bir ziyaret gerçekleştirmişlerdi ve görüşmeleri sırasında Türk hükümetinin baskılarını gündeme getirmişlerdi. Gelişmeler karşısında, görüşmelerini iptal ederek acilen kendi şehirlerine dönmeleri gerekti” diye belirtilen açıklamada, otoriter rejime karşı sert tepki dile getirildi.        

Açıklamada, Güney Amerika ziyaretlerini yarıda kesmek zorunda kalan HDP heyetinin sözlerine yer verilirken, AKP rejimine yönelik “katı reddimizi ifade ediyoruz” denildi. 

Açıklamaya Frente Amplio üyesi Uruguay Avam Kamarası temsilcileri ve milletvekilleri imza attı. 

DÜN ERMENİLERE YAPILAN BUGÜN KÜRTLERE YAPILIYOR 

Arjantin’de on binlerce mensubu olan Ermeni halkının kurumlarından Ermeni Kültürel Birliği (UCA) tarafından yapılan açıklamada ise, Türk hükümetinin eş başkanları görevden alma kararının tanınmadığının altı çizildi. 

“Faşist Erdoğan rejimine karşı mücadeleyi yükseltelim!” başlığıyla yayınlanan açıklamada, HDP üyesi belediye eş başkanlarının illegal bir biçimde görevinden alındıklarının altı çizildi. Türk devletinin tıpkı Ermeni Soykırımı’ndaki mantıkla olduğu gibi yasadışı ve baskıcı metotlarla ülkenin en güçlü sol hareketi HDP’yi hedef aldığı kaydedilen açıklamada, halkın iradesine saygı göstermeyen AKP rejiminin farklı azınlıklara karşı baskıları arttıracağı uyarısı yapıldı. 

Dün Ermenileri soykırımdan geçiren zihniyetin bugün Kürtlere yöneldiği dile getirilen açıklamada, Erdoğan rejiminin baskılarına maruz kalan tüm kesimlerle dayanışma içinde olunduğu vurgusu yapıldı. Açıklamada, tüm dünyadaki Ermeni halkına ve temsilcilerine çağrı yapılarak, Türk devlet terörünün teşhir edilmesi ve bu terörün önlenmesi için eylemliliklere katılmaları istendi.