Güven’den AP’ye mektup: Acilen harekete geçilmeli!

Açlık grevindeki Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Leyla Güven, Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani ve AP’de yer alan siyasi grup başkanlarına gönderdiği mektupta, tecride karşı acilen gerekli girişimlerde bulunulmasını istedi.

84 gündür açlık grevinde olan Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Leyla Güven, Tajani’ye gönderdiği mektubunda, “Avrupa Parlamentosu’nun Strasburg oturumlarında da gündeme geldiği üzere Türkiye’de demokratikleşmenin ve normalleşmenin önünde ciddi engeller” olduğunu kaydetti.

AB MÜZAKERE TAVRINI SÜRDÜRMELİ

Kürt sorununun barışçıl çözümünde kilit role sahip Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde 5 Nisan 2015’ten bu yana tecrit uygulandığını belirten Güven, “Avrupa Birliği’ni oluşturan tüm kurumların Türkiye’ye müzakere sürecine dönülmesi konusunda ortaya koyduğu net tavrı önemli bulmakla birlikte bu tutumun sürekli gündeme taşınmasının Türkiye’de normalleşmeye olanak sağlayacağı görüşündeyim” dedi.

İmralı tecridinin Türkiye’nin geneline yayıldığına dikkat çeken Güven, Türk hükümetinin kendi anayasasını ve AİHM kararlarını bile saygı duymadığını kaydetti.

BU EYLEMLER, MEŞRU BİR HAK İÇİNDİR

Güven, “Sayın Öcalan üzerinde tecridin kaldırılarak en temel hak olan avukatlarıyla ve ailesiyle düzenli görüşme garantisi sağlanana kadar açlık grevimi sürdüreceğimi bilmenizi isterim” vurgusuna bulundu.

“AB üyeliğine aday bir ülke olan Türkiye’nin hem cezaevlerinde hem de toplumsal yaşamda uyguladığı izolasyon politikalarına karşı hassasiyet göstereceğinize olan inancım tamdır” diyen Güven, süresiz açlık grevinin kişisel bir talep olmadığını belirtti. Cezaevlerinde ve yurtdışında yüzlerce kişinin süresiz açlık grevi yürüttüğünü hatırlatan Güven, bunların “meşru bir hakkı savunan eylemler” olduğunu ifade etti.

AP YAPII ROLÜNÜ OYNAMALI

Güven mektubunda devamla şu çağrıda bulundu: “Avrupa Parlamentosu’ndan, başlatmış olduğum açlık grevi eylemine yönelik destek mesajları için şahsınızda, tüm dostlarımızı saygı ve sevgiyle selamlıyor, Türkiye’yi karanlık bir rejime dönüştüren tecrit sisteminin kaldırılması için şahsınızın ve kurumunuzun acilen gerekli girişimlerde bulunması için bir parlamenter olarak sizden ve Avrupa Parlamentosu’ndan yapıcı rolünüzü oynamanızı özellikle rica ediyorum."