Güzel: Toplanan vergiler halk için harcanmadı

İstanbul'da 1999 yılında yaşanan büyük depremin ardından devletin bir çok yerden deprem vergisi aldığını söyleyen HDP vekili Semra Güzel, "Bu vergilerin halk için harcanmadığı bir kez daha ortaya çıktı" dedi. 

Elazığ depreminin ardından devletin yıllardır aldığı deprem vergilerinin nereye harcandığına dair tartışmalar tekrar gündeme geldi. 1999 yılından bu yana 34 Milyar Dolardan fazla deprem vergisi alınmasına rağmen, Elazığ depreminin ardından Kızılay Başkanı Kerem Kinik sosyal medyadan halkın bağış yapmasını istedi. Vergi tartışmalarının ardından Başkentgaz'ın Kızılay aracılığıyla çocuklara tecavüz edilen Ensar Vakfı'na 8 Milyon (Trilyon) bağışladığı ortaya çıktı. HDP Amed Milletvekili Semra Güzel konuya ilişkin ANF'ye konuştu. 

Büyük İstanbul depreminin ardından toplanan vergilerin nereye harcandığına dair kimsenin bilgisi olmadığını belirten Güzel, "Elazığ depreminin ardından da 65 Milyar Dolar toplandığı söyleniyor. Kimse bu paranın nerede olduğunu ve neye harcandığını bilmiyor. Depremde en fazla zararı halkımız gördü. Toplanan bağışlarla Elazığ halkı rahat bir nefes alabilir. Sizin aracılığınızla bir kez daha soruyorum bu paralar nerede? " diye sordu. 

Toplanan paraların halk için harcanmadığına dikkat çeken Güzel, vergilerini soran halkın da soruşturmalara maruz kaldığını belirtti. Hükümetin halkın yaralarını sarmak yerine bölgedeki çıkarları için rant sağlamaya çalıştığını söyleyen Güzel, "Hükümet basın önünde açık bir şekilde bölgede rant peşinde olduğunu söyledi. İktidar deprem gibi durumlarda bile çakırlarına göre hareket edip  siyaset yapıyor" dedi. 

HALKIN YARALARINI BİLE RANTA ÇEVİRİYORLAR

Elazığ'da yaşanan depremde yüzlerce evin yıkıldığını söyleyen Güzel, bir çok şehirden yardım gittiği ama HDP ve Alevi kurumlarının gönderdiği yardımların polisler tarafından engellendiğini hatırlattı. İçişleri Bakanlığının bütün yardımları AFAD'da toplama emri verdiğini belirten Güzel, "Şimdiye kadar bir çok HDP il örgütü Elazığ'a yardım gönderdi ama hepsi tek tek engellendi. Gönderilen yardımların hepsi AKP Elazığ il başkanı tarafından dağıtılıyor. İnsanlara yardımı bile kirli siyasetlerinin bir parçası haline getiriyorlar. Bu şekilde AKP dışında hiç bir partinin yardım etmedi mesajı vermek istiyorlar. Halkın yaralarını bile ranta çeviriyorlar. 

Başkentgaz'ın Kızılay aracılığıyla Ensar Vakfı'na yapılan 8 Milyonluk bağışa dikkat çeken Güzel devamla şunları belirtti: "Yapılan bağışları kendi aralarında bölüşüyorlar. AKP ülkeyi bir şirket gibi yönetiyor. Bizler AFAD yolu ile yardım dağıtmak zorunda değiliz. AKP hükümetinin hırsızlıklarının bir parçası olmak istemiyoruz. Hükümet bölgede tüm doğal felaketlerin önün açmış durumda. Daha önce zara gören binalar kontrol edilmemiş. Yeni güvenliksiz yüksek binalar yapılmış. Yine her yere AVM yapmışlar. Hükümet 20 yıldır depreme ilişkin hiç bir şey yapmamış."

ÇIĞ FELAKETİNDE İHMALLER VAR

Van'da yaşanan çığ felaketine de değinen Güzel konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Çığ bir doğal felakettir ama bu bölgede sürekli yaşanıyor. Özellikle Bahçesaray çığ yeridir. Bu güne kadar bu soruna bir çare de bulunamadı. Yıllardır ihmal ediliyor. Bu bölgede yıllardır çığ olayları oluyor ama buna rağmen hiç bir önlem alınmıyor. Çığ felaketinin yaşandığı yol yazın da tehlikeli. Yıllardır tünel yolu açılacak deniliyor ama hükümet bunu propaganda malzemesi yaptığı için tünel tamamlanmıyor. 2. çığ felaketinde hayatını kaybedenlerin sorumlusu Cumhurbaşkanı danışmadır. Danışman zırhlı araç ve helikopterlerle çığın yaşandığı bölgeye gidiyor bu başlı başına felakettir. Bu felaketlerin sebebi de hükümettir."