GÜNDEM 03 MART 2017

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

-Rakka’yı özgürleştirmek amacıyla başlatılan Fırat’ın Gazabı Hamlesi’nin ikinci hamlesi takip edilecek.

-BM yıllık işkence ve kötü muamele raporu açıklandı. Türkiye’ye yönelik eleştirilerin olduğu raporda, Türk devletine uluslararası yasalara uyma çağrısı yapıldı.

-2 yıllık DAİŞ işgali ardından 1 Haziran 2016’da başlayıp 15 Ağustos 2016’da zaferle sonuçlandırılan Şehit Faysal Ebû Leyla Hamlesi ile özgürleştirilen Minbic, DAİŞ vahşetini en derinden yaşamış. Böylesi bir vahşetten daha 7 aydır kurtulmuş olmasına rağmen yaşamını yeniden ve demokratik temellerde kurmanın heyecanını taşıyor ve hissettiriyor.

-“Öcalan felsefesiyle kadın özgürlüğü ve özgür Eş yaşam” konferansında bir araya gelen kadınlar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirleriyle örgütlenerek mücadeleyi daha fazla büyütme çağrısını yaptı.

-AKP hükümetinin dün diplomatik bir krize vardırdığı miting yasağına ilişkin konuşan Gaggenau Belediyesi yetkilileri, tartışmaya konu mitinge Bekir Bozdağ’ın katılımına ilişkin yanıltıcı bilgiler verildiğine dikkat çektiler.

-Bu yıl ikincisi yapılan Stockholm Feminist Film Festivali, dün akşam, Göteborg Film Festivali'nde büyük ödülü alan Sami Yönetmen Amanda Kernell'in 'Sami Kanı' filminin gösterimiyle açılışını yaptı.

-Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu sözcüsü Gülsüm Kav, 8 Mart 2017 tarihinde kadınların, 100 yıl önce Rusya’da, Petrograd’da olduğu gibi baskı ve kadın düşmanlığına karşı dünyayı grev ve eylem yerine dönüştüreceklerini vurguladı.

-DBP Kadın Meclisi Üyesi Aynur Bağış, Van'daki tüm kadınların kendi kimliğine, emeğine ve haklarına sahip çıkması için 8 Mart etkinliklerine güçlü katılım çağrısında bulundu.

-Ekonomik sorunları son yıllarda önemli bir düzeye ulaşan Fransız çiftçilerinin yarısından fazlası aylık 350 euro civarında bir gelirle yetinirken, onda dokuzunun önümüzdeki dönemden umudu yok.

-Almanya’da geçtiğimiz Kasım ayında Federal Meclis tarafından reddedilen ötenazi hakkına ilişkin yargıdan kısmi onay çıktı.