GÜNDEM 16 ARALIK 2014
GÜNDEM 16 ARALIK 2014
GÜNDEM 16 ARALIK 2014
-Kobanê'den ayrıldıktan sonra geri dönerek direniş mevzilerinde yer alan Kobanêli gençler ''Kobanê'yi bırakmak çözüm değil. Kobanê bizim özgürlüğümüzdür. Gerisi köleliktir'' diyerek Kobanê'den ayrılan tüm gençleri direnişe katılmaya davet etti.
-DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye yönelik saldırılarının ardından başlayan direniş ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.
-Şengal, Musul ve Kerkük’te DAİŞ ile Kürt güçleri arasında yaşanan çatışmalar takip edilecek.
-Kobanê’deki DAİŞ saldırılarına karşı Kürdistan ve Türkiye şehirlerinde Kürtlerin başlattığı eylemler takip edilecek.
- Sanatçı Suavi ve İHD Onursal Başkan ve BDP eski milletvekili Akın Birdal’ında aralarında bulunduğu sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin oluşturduğu heyet çadır kamplarda incelemelerde bulunacak.
-Türk Meclisinde bugün bütçe görüşmelerine devam edilecek.
-Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin dışişleri bakanları, Genel İşler Konseyi toplantısında bir araya gelecek
- Almanya'da sadece 4 eyaletin ilk ve orta öğretim okullarında verilen seçmeli Kürtçe ders Bochum ve Herne kentinde de kabul edildi. Fakat yeterli sayıda aile çocuğunu yazdırmadığı için bu iki kentte verilen hakkın geri alınması söz konusu. Almanya'da Kürtçe eğitim için danışmanlık yapan Dr. Zerdeşt Haco ailelere "Kürtçe eğitime sahip çıkın" çağrısı yaptı.
- PAJK Koordinasyon Üyesi Bêrîtan Cûdî, AKP'nin sınırsız doğa yıkımına karşı parça parça değil bütünlüklü eylemsellikler geliştirilmesi, toplumda ekolojik bilincin örgütlendirilmesi gerektiğini söyledi.
- Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve siyasi tutsaklar için Avrupa Konseyi (AK) önünde tutulan özgürlük nöbeti 130’uncu haftasında. Soğuk ve yağışlı havalara aldırmadan sürdürülen nöbet eylemini bu hafta Almanya’nın Heilbronn kentinden gelen 4 kişilik Kürdistanlı grubu ile devam ediyor.
- Almanya’da uzun yıllar rahat hareket ve faaliyet imkanı bulan radikal selefiler konusu gündemden düşmüyor. Güvenlik makamları şimdi de kış ayları nedeniyle ülkeye geri dönecek DAİŞ ve diğer çete örgüt üyelerinin oluşturacağı tehlikeyi tartışırken, takip için yeterli ajan ve muhbirin olmadığı iddia ediliyor.
- Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin balık avına ilişkin düzenlemeleri, denizlerdeki balık türlerini yok olmayla karşı karşıya bırakacak. Yıllardır belirlenen balık kotalarına rağmen, doğal dengeyi alt üst edecek şekilde avlanma devam ediyor.