Hamburg’ta Kürt siyasetçi Kıtay’ı sahiplenme mitingi

Hamburg’ta Kürt siyasetçi Kıtay’ı sahiplenme mitingi

Hamburg’ta Kasım 2011 tarihinden bu yana tutuklu bulunan Kürt siyasetçi Ali İhsan Kıtay’a özgürlük mitingi düzenlendi. Mitingte Batı Kürdistan halkıyla dayanışma çağrısında da bulunuldu.

Almanya’nın Hamburg kentinde, 12 Kasım 2011 tarihinden bu yana tutuklu bulunan Kürt siyasetçi Ali İhsan Kıtay’a özgürlük yürüyüşü ve mitingi düzenlendi. Dün saat 15:00'da Sternschanze semtinde başlayan yürüyüş Kıtay’ın tutulduğu Dammtor Cezaevi önünde bir mitingle sona erdi. 500’ü aşkın kişinin katıldığı mitinge Netzwerk Politischen Gefangene (Siyasi Mahkumlarla Dayanışma Birliği), Bündnis Freiheit Für Ali Ihsan (Ali İhsan’a özgürlük Çalışma Grubu), Kurdischer Volksrad (Kürt Halk Meclisi), YEK-KOM ve ATESH adlı kurumlar destek verdi.

Yapılan konuşmalarda Kıtay’ın yargılandığı 129-b maddesinin Kürtleri ve diğer halkları kriminalize amacı taşıdığına vurgu yapılarak Kıtay’ın serbest bırakılması talep edildi.

Hamburg Kürt Gençlik Meclisi adına yapılan konuşmada ise, Batı Kürdistan’a dönük ambargoya dikkat çekildi. Avrupa’da Batı Kürdistan’la dayanışma amacıyla başlatılan kampanyaya destek çağrısında bulunuldu.

47 yaşındaki Kürt siyasetçi Kıtay, Alman Ceza Kanunu'nun 129b maddesi gereğince bir 'terör örgütü'ne üye olmakla suçlanıyor. Ve 3.5 yıl hapsi isteniyor. Kıtay’ın duruşmasında karar 13 Şubat Çarşamba günü açıklanacak. Çarşamba günü de Kürtler ve dostları Kıtay'ın yargılanacağı  Strafjustizgebäude Sievekingplatz 3 U-Bahn Messehallen adresindeki mahkeme önünde sabah saat 08.00'de miting düzenleyecek. 

Kıtay’ın dışında Almanya’da 129b maddesi gereğiyle beş kişiye daha karşı dava açılmış. 9 Ocak tarihinde Paris’te katledilen Kürt kadın siyasetçilerden Sakine Cansız ve Leyla Şaylemez’e karşı da bu maddeden dolayı soruşturma açılmıştı.