Hasta tutsak Köse’nin durumu giderek ağırlaşıyor

Kanser teşhisi konulan 64 yaşındaki hasta tutsak Ali Osman Köse, kısmi felç geçirmesine ve ihtiyaçlarını tek başına karşılayamamasına rağmen, Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tecritte tutuluyor.

İzmir Kırıklar F Tipi Cezaevi’nden gönderilen mektuplarda, hasta tutsak Ali Osman Köse için duyarlılık çağrısı yapıldı. Kısmi felç geçiren ve ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan Köse’ye en son kanser teşhisi konduğuna, buna rağmen tecrit koşullarında tutulduğuna dikkat çekildi.

Türkiye cezaevlerinde hak ihlalleri hız kesmeden devam ediyor. Yüzlerce hasta tutsak adeta ölüme terk edilirken, diğer yandan OHAL’den sonra, keyfi uygulamalara bu kez de salgın kılıfı uyduruluyor. İzmir Kırıklar F Tipi Cezaevi’nden gelen mektuplar bu gerçeklere işaret ediyor.

İzmir Kırıklar 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nden 2 Mayıs 2021 tarihinde gönderilen mektuplarda hasta tutsaklar Ali Osman Köse ve Aytaç Ünsal’ın durumuna dikkat çeken tutsaklar, geç olmadan özgürlüklerine kavuşmaları gerektiği uyarısında bulunuyorlar.

KISMİ FELÇ GEÇİREN KÖSE’YE KANSER TEŞHİSİ KONULDU

Bir mektupta, 27 yıldır tutsak olan 64 yaşındaki Ali Osman Köse’nin gördüğü işkenceler ve tutulduğu tecrit koşullarından kaynaklanan ciddi sağlık sorunları yaşadığı anlatılıyor. Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde daha önce tansiyon rahatsızlığından dolayı düşüp kısmi felç geçiren Köse’nin, son muayenesinde ise sol böbreğinde kanser tespit edildiğine dikkat çekildi.

Mektupta, ancak bir şeye tutunarak ayakta durup yürüyebildiği Adli Tıp raporları ile belgelenen ve tek başına ihtiyaçlarını karşılayamayan Köse’nin, yaşamını tecrit koşullarında sürdürmesinin olanaksız olduğu vurgulanarak, duyarlılık çağrısında bulunuldu. "Hapishanelerde bir devrimci daha ölmesin" uyarısının yapıldığı mektupta, Köse’nin bir an önce serbest bırakılıp, tedavi edilmesi gerektiğinin altı çizildi.

AYTAÇ ÜNSAL’A İLAÇLARI VERİLMİYOR

Kırıklar F Tipi Cezaevi’nden gönderilen bir diğer mektupta da, adil yargılanma talebi ile ölüm orucu yapan ve tedavi sürecinde gittiği Edirne'de gözaltına alınıp tutuklanan Avukat Aytaç Ünsal’ın sağlık durumuna dikkat çekildi. İyileşmeden tutuklanan Ünsal’ın, şu anda şiddetli sinir ağrıları çektiği ancak bu ağrıları geçirecek gerekli ilaçların kendisine verilmediği belirtildi. Bu yüzden ayaklarında ödemler ve morarmalar başladığına işaret edilen mektupta, cezaevi koşullarında tedavi edilemeyeceği ve derhal serbest bırakılması gerektiği ifade ediliyor.

FELSEFENİN DOĞDUĞU YERDE KİTAP VE DERGİ YASAK!

Siyasi tutsak Deniz Şah’ın yine İzmir Kırıklar 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nden 3 Mayıs 2021 tarihinde gönderdiği mektupta ise salgın sürecinde hak ihlallerinin giderek arttığı vurgulanıyor. Hücrede kişi başına sadece 15 kitap bulundurma hakları olduğunu yazan Şah, ziyaret sırasında bırakılan veya posta ile gönderilen dergileri almalarının ise yasaklandığını belirtti. Sadece anlaşmalı bayide satılan dergileri, hesaplarından kesilerek alabileceklerinin söylendiğine dikkat çeken Şah, "Bilimsel bir düşünce olarak felsefe M.Ö. 6. yüzyılda bugün İzmir sınırları içinde kalan Miletos kentinde doğdu. Biz 26 yüzyıl sonra aynı yerde, İzmir’de kitap ve dergi hakkımız için direnmek zorunda kalıyoruz. Bu, sorunu yaratanlar açısından bir utanç sayılmalı" diye yazdı.

Öte yandan son 2.5 ay içinde kendilerine 1 ay etkinlik ve 19 ay ziyaret yasağı verildiğini de aktaran Şah, kitap ve sohbet hakkını direnerek kazandıklarını hatırlatarak, bu hakları sonuna kadar savunacaklarını vurguladı.