Hasta tutsaklar Acar ve Şahin'in durumu ağır

İstanbul ve Ankara'daki eylemlerde, hasta tutsaklar Tenzile Acar ile Burhanettin Şahin'in durumunun ağır olduğu belirtildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenlediği “F Oturumu” eyleminin 556’ncısını dernek binası önünde gerçekleştirdi. Eylemde, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutsak Tenzile Acar’ın durumuna dikkat çekildi. Birçok insan hakları savunucusunun katıldığı eylemde, “Tedavi haktır engellenemez” pankartı açılırken, sık sık  “Hasta mahpus Tenzile Acar serbest bırakılsın”  ve “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır” sloganları atıldı.
İHD üyesi Meryem Bars, cezaevinde yaşanan hak ihlallerinin, hasta tutsakların iyileşmesi yönünde büyük bir engel oluşturduğunu kaydederek, cezaevinde bulunan Tenzile Acar’ın kronik hepatit-b, tüberküloz ve boğazından kan gelmesi gibi sağlık sorunları yaşadığını aktardı.
Acar’ın avukatının kendilerine aktardığı bilgilere dikkat çeken Bars, Acar’ın salgın döneminden sonra sağlık durumunun aksatıldığını ve gelinen süreçte durumunun ağırlaştığını belirtti. Bars,  Acar’ın avukatının dışında annesinin de kendilerine verdiği bilgileri şöyle paylaştı:
“Şimdiye kadar sadece bir defa hastaneye götürülmüş, o da tutuklandıktan 4 yıl sonra.  O zaman götürdüklerinde de ters kelepçeyle götürülmüş. Erkek askerlerin önünde tedavi edilmek istenmiş, bundan dolayı da Acar tedaviyi reddetmiş."


ANKARA
Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirdikleri eylemin 428’inci haftasında, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. “Tedavi haktır engellenemez ve hasta mahpuslar serbest bırakılsın” yazılı pankartın açıldığı eylemde, Avukat Ümit Akbulut, Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Burhanettin Şahin'in durumuna dikkat çekti.
Karayazı Belediyesi eski Eşbaşkanı olan Burhanettin Şahin'in, 28 ay önce gözaltına alınarak tutuklandığı ve Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulduğu bilgisini paylaşan Akbulut, "Halihazırda tutuklu olarak yargılaması devam etmekte ve 8 Şubat 2023 tarihinde de duruşması yapılacaktır. Burhanettin Şahin, 2022 yılı Mart ayında rahatsızlanarak Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürülmüştür. Çeşitli tarihlerde testler yapılmış ve burada çekilen MR ve tiroid bezindeki nodüllerden ve servikal lenf bezlerinden alınan ince iğne aspirasyon biyopsi ile parça alınmıştır" dedi.
Yapılan tetkikler sonucu Şahin'e kanser teşhisi konulduğunu belirten Akbulut, "Yapılan tetkikler sonucunda konulan teşhis ile birlikte çekilen MR sonucuna göre de kanserin yayıldığını söyleyen uzman doktor tarafından, acil olarak ameliyat edilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Ancak bugüne kadar bir ameliyat gerçekleşmemiş ve ameliyat tarihi olarak da ileri bir tarih olan 2023 yılı Ocak ayına randevu verilmiştir" diye konuştu.
Şahin’in son aile görüşünde ağrılarının çok arttığını ve dayanılmaz bir hal aldığını aktaran Akbulut, "Hastanın durumu günden güne ağırlaşmakla birlikte, kanserin de hızlı yayıldığı da düşünüldüğünde mahpusun yaşamı büyük bir risk altındadır. Burhanettin Şahin’in öncelikle ameliyat tarihinin 2023 yılı Ocak ayı gibi ileri bir tarihte değil, bir an önce ameliyatının yapılması gerekmektedir. Ayrıca kanser ameliyatının sonrasında da iyi bir tedavi sürecinin de devam ettirilmesi için steril bir ortamda bulunması gerektiğinden, tutuksuz yargılama sürecinin devam ettirilmesi gerekmektedir. Tüm bunlardan dolayı bir an önce ameliyat edilmeli ve akabinde de tahliyesi sağlanmalıdır" dedi.