Hasta tutsaklar Durak ve Karagüzel'in durumu ağır

Hasta tutsaklar Nudem Durak ve Muhlise Karagüzel’in durumuna dikkat çekilen eylemlerde, "Acilen tahliye edilmeliler" mesajı verildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için her hafta düzenlediği “F Oturumu” eyleminin 533’üncüsünü dernek binasının önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Şırnak’ta 2015 yılında Kürtçe şarkı söylediği gerekçesiyle tutuklanan, ardından 19 yıl hapis cezası verilen ve kemik erimesi, Graves (zehirli guatr) hastalığı gibi çeşitli hastalık teşhisleri konulmasına rağmen cezaevinde tutulan Sanatçı Nudem Durak’ın durumu aktarıldı.

Açıklamayı İHD Hapishane Komisyonun’dan Meral Nergiz Şahin yaptı.
 
Tutsaklar için yatırılan paraların cezaevi idareleri tarafından faize yatırıldığını, bundan kaynaklı da tutsakların ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya bırakıldığını ifade eden Nergiz, "Komisyonumuza gelen mahpus başvurularındaki iddialar ise elde edilen gelirin mahpusların ihtiyacı için harcanmadığı temel ihtiyaçlarının dahi para ile satıldığı yönünde” dedi.
 
Dengbej sanatçısı ve adil yargılanma hakkı ihlal edilerek hakkında ceza verilen  Nudem Durak’ın durumuna dikkat çeken Nergiz,  Nudem’in 7 yıllık cezaevi sürecinde ileri derecede kemik erimesi ve ses tellerine ciddi zararları olan Graves (zehirli guatr) hastalığına yakalandığını hatırlattı. Nergiz, Nudem'in durumuna ilişkin şöyle dedi: "Bir yıldan beri her ay, tedavi için Bayburt M Tipi Kadın Kapalı Hapishanesi’nden Erzurum Devlet Hastanesi’ne götürülen Durak, ardından da pandemi gerekçesiyle 15 gün hücrede tutuluyor.  Tedavi yanında gerekli bakımın sağlanmasındaki yetersizlikler, hastalığın hızla ilerlemesine neden oluyor. Doktorları, ilaç tedavisi sonuç vermezse, riskli bir ameliyatla  hastalığa müdahale edeceklerini belirtiyor.”
 
Nergiz, son olarak cezaevinde yakalandığı hastalıktan dolayı sesinin kaybetmek üzere olan Durak'ın serbest bırakılması için çağrı yaptı.

ANKARA
 
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eyleminin 405’inci haftasında da İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde açıklama yaptı. Eylemde İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut, konuştu.
 
Turgut, bu hafta Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan 60 yaşındaki ağır hasta tutsak Muhlise Karagüzel’in durumuna dikkat çekeceklerini belirtti.
 
Güzel’in boynunda ve belinde ikişer fıtık olduğunu aktaran Turgut, “Boyun ve belinde sıkışma yaşamaktadır. Şeker hastasıdır ve şekerinin çok yüksek olmasından kaynaklı günde dört kez iğne yaptırmaktadır. Şekerinin yüksek olması sebebiyle böbrekleri zarar görmekte ve şiddetli ağrılar çekmektedir. Bu hastalığından kaynaklı diyetle beslenmesinin gerekmesine rağmen bu ihtiyacı karşılanmıyor ve sağlıklı beslenemediği için bünyesi zayıflıyor” dedi.
 
Karagüzel’in aynı zamanda yüksek tansiyon hastası olduğunun da altını çizen Turgut, “Defalarca kez göz anjiyosu olmuştur. Doktorlar tarafından acilen ameliyat olması gerektiği söylenmiş ancak gözlerini kaybetme ihtimali olduğu için ameliyat olmak istememiştir. Astım hastasıdır ve bu hastalığı ağırlaştığından nefes almakta güçlük çekiyor, nefes darlığı nedeniyle uyuyamıyor. Ayrıca kolesterol hastalığı da bulunmaktadır” diye belirtti.
 
Hasta tutsak Karagüzel’in 2021 yılında ameliyat olduğunu da hatırlatan Turgut, o dönemde yaşananları şöyle özetledi: “2021 yılı mart ayında, koğuşa geçtiğinde kalp krizi geçirmiş ve önce hapishane kampüsündeki hastaneye götürülmüş, burada durumu çok kritik bir hal aldığından ve tansiyonu yükseldiğinden acilen ambulansla Kayseri'ye hastaneye kaldırılmıştır. Hastanede anjiyo yapılmış ve 2 gün yoğun bakımda tutulmuştur. Bütün damarlarının tıkalı olmasından dolayı, 3 gün sonra tekrar anjiyo yapılmış ve 8 gün hastanede kalmıştır. Ne yazık ki hastanede kaldığı 8 gün boyunca elleri ranzaya kelepçelenmiştir.”

Turgut, "Muhlise Karagüzel’in bir an önce tahliye edilmesini ve ailesinin yanında sağlıklı koşullarda tedavi görmesini talep ediyoruz” dedi.