Hasta tutsaklar Kalay, Yağmekan ve Aykaç'ın durumu ağır

Hasta tutsaklar Abdullah Kalay, Fırat Yağmekan ve Metin Aykaç’ın durumlarının ağır olduğunu belirten kurumlar, "Hemen serbest kalmalılar" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için her hafta düzenlediği“F Oturumu” eyleminin 534’üncüsünü dernek binasının önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Kocaeli Kandıra 2 No’lu F tipi Cezaevi’ndeki hasta tutsak Abdullah Kalay’ın sağlık durumuna dikkat çekildi. 

Açıklamayı İHD Şube Yönetim Kurulu üyesi Ferit Barut yaptı.

Wernicke - Korsakoff hastalığının yanında ileri derecede kalp yetmezliği, işitme kaybı, bacaklarda ödem, hemoroit, prostat hastalığı da olan Kalay’ın cezaevi koşullarında  yaşamının ağır tehdit altında olduğuna dikkat çekildi. Barut, "Kalay, acil müdahale ile bir kez daha ölümden döndürüldü. Kalay için, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı, dört kez, ‘hapishanede kalamaz’ raporu verdi. Buna rağmen, İstanbul Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu bu raporları kabul etmeyerek Kalay’ın tahliyesini engelledi” dedi. 

Kalay’ın son durumu hakkında ailesinin verdiği bilgileri aktaran Barut sözlerini şöyle noktaladı: “ Nefes almakta ve ayakta durmakta zorlanan Kalay, 2022 tarihinde Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama hastanesine götürüldü. Acil müdahale sonrası yeniden Adli Tıp’a sevk edildi. Adli Tıp Ana Bilim Dalı Abdullah rapor için Kalay’a EKO çekimi için 7 Temmuz 2022’ye, Sintigrafi için de 30 Eylül’e randevu verdi. Kalay’a hiçbir tedavi uygulanmadan koğuşuna geri götürüldü. Kaygı içinde yaşayan ailesi, Kalay’ın hayatını kaybetmeden önce serbest bırakılarak tedavisinin dışarıda devam ettirilmesi için yetkililerden yardım istemektedir.”

İZMİR

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için Konak Eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı. 255'incisi yapılan eylem, bu hafta ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü, 14 yıldır Buca Kırıklar F Tipi Cezaevi'nde tutsak bulunan Fırat Yağmekan için yapıldı. 

İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyesi Ahmet Çiçek, Fırat Yağmekan'ın birçok kronik hastalığı bulunduğunu vurguladı. Fırat Yağmekan'ın sağ ve sol kasıklarda kasık fıtığı, anjiyo ve 2 kez burun ameliyatı olduğunu aktaran Çiçek, "Hafif, 45 derece sol kulakta işitme kaybı, tekrarlanan bir hastalığı bulunmaktadır. Hepatit B ve enfeksiyonal hastalıkları vardır. İleri derecede karaciğer yağlanması mevcut. 13 yıldır ilaç kullanmasına rağmen durumunda bir değişme olmamıştır" dedi.

Fırat Yağmekan'ın ayrıca yüksek tansiyon hastası olduğunu da söyleyen Çiçek, Yağmekan'ın çok sayıda hastalığını sıraladı, "Fırat Yağmakan’ın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Aksi halde oluşacak olumsuzluklardan iktidar ve yetkililer sorumludur" diye konuştu.

Fırat Yağmekan'ın annesi Sultan Yağmekan ise, "Çocuklarımız hasta ve tedavi edilmiyor. İnsani hakları ellerinden alınıyor. Çocuklarımıza onlar bakamıyorlarsa bıraksınlar, tedavilerini biz yaparız. Bir gün Baro, bir gün Kırıklar Cezaevi, bir gün de adliye önünde nöbetteyiz. İstediğimiz tek şey adalet. Çocuklarımızın insanca yaşama hakkı vardır" ifadelerini kullandı. 

ANKARA

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 406’ncı haftasında Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutsak Metin Aykaç’ın durumuna dikkat çekti. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde yapılan eylemde konuşan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, Aykaç’ın beyninin sol tarafında bulunan kistin yaşamı açısından risk teşkil ettiğini belirtti.
 
Hasta tutsak Aykaç’ın aynı zamanda sağ böbreğinde yetmezlik olduğunun, nefes darlığı problemleri de yaşadığının altını çizen Çevirmen, “Ayrıca kulaklarında işitme kaybı sorunu da devam ediyor" diye ekledi.

Çevirmen, “Tam teşekküllü hastanelerden uzak yerlerde tutulması yaşamları açısından risk teşkil etmektedir ve acil tedavi ve müdahale imkanını da ortadan kaldırmaktadır" dedi.
 
Çevirmen, "Bu nedenle acil olarak hem ailesine yakın hem de tam teşekküllü hastanelerin bulunduğu bir ile sevkinin yapılması elzemdir. Bunun yanı sıra hasta tutuklu için heyet raporunun aldırılarak infazının ertelenmesi için girişimlerde bulunulmasını da talep ediyoruz" şeklinde konuştu.