Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Hasta tutsaklar ölüme terk ediliyor

Türkiye cezaevlerinde hasta tutsakların durumu giderek ağırlaşıyor. Antep Cezaevi'nde kalan Adnan Yalçın, 5 yıldır ağır hasta olmasına rağmen tedavi edilmiyor. Kardeşi Nurcan Yalçın, "Bu İşkence değilse nedir" diye sordu.

Antep H Tipi Cezaevi'nde kalan kanser hastası Adnan Yalçın'ın, durumunun ağırlaşmasına rağmen tedavi edilmiyor. Kızkardeşi Nurcan Yalçın abisinin 24 yıldır Türkiye ve Kürdistan'da çeşitli cezaevlerinde kaldığını söyledi.

Cezaevinde kansere yakalanan abisinin 2015 yılında ameliyat olduğunu ve bağırsaklarının bir bölümünün alındığını belirtti. Tedavi sırasında kalp krizi geçirmesi sonucu ameliyattan sonra durumunun giderek ağırlaştığını ifade etti. Kendi ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geldiğini ifade eden Yalçın, kaldırıldığını hastaneden cezaevinde kalamaz raporu almasına rağmen İstanbul Adli Kurumu cezaevinde tek başına kalabilir raporu verdiğini söyledi.

DAHA KAÇ TABUT ÇIKACAK?

Abisi gibi yüzlerce tutsağın bu raporlarla cezaevinde tutulduğunu vurgulayan Yalçın, "Yüzlerce tutsak gibi ölüme terk edilmiş durumda. Kardeşim 5 yıldır ağır hasta olmasına rağmen tedavi edilmiyor. Bu işkence değilse nedir" dedi. 2019 yılında 48 hasta tutsağın yaşamını yitirdiğini hatırlatan Yalçın şunları belirtti: "En son Siirt Cezaevi’nde 74 yaşındaki Nebi İlhan yaşamını yitirdi. Artık bu ölümler durmalı. Daha ne zamana kadar cezaevinden tabutlar çıkacak" diye konuştu.

Tutsak aileleri olarak hasta tutsakların serbest bırakılmasını istediklerini kaydeden Yalçın, AKP hükümetinin katliamda parmağı olanları ve tecavüz suçlarından hüküm giymiş olanları serbest bıraktığına dikkat çekti.

AKP POLİTİKALARINI KINIYORUZ

Erdoğan'ın Sivas Katliamı'ndan ceza almış Ahmet Turan Kılıç'ı serbest bırakmasına da işaret eden Yalçın, "Tutuklu aileleri olarak AKP'nin bu politikalarını kınıyoruz. AKP dünya görüşüne yakın insanları tek tek tahliye ederken hasta olan siyasi tutsakları neden bırakmıyor. Tutsaklara yönelik bu yaklaşımların bir an önce son bulması gerekir" diye belirtti.

AİHM DEVREYE GİRMELİ

Avrupa'daki insan hakları kurumlarına da çağrı yapan Yalçın şöyle devam etti: "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi bir an önce devreye girmesini bekliyoruz. Hasta tutsaklar için bütün siyasi partilere ve bütün insanların duyarlılık göstermesini istiyorum."

İHD cezaevi komisyonun verdiği bilgilere göre, cezaevlerinde 457'si ağır olmak üzere 1333 hasta tutsak bulunuyor. 2019 yılında ise en az 43 hasta tutsak yaşamını yitirdi.