Hastalığına rağmen Tuğluk’a ‘savunma’ dayatması

Uzun süre cezaevinde rehin tutulduktan sonra demans hastalığı nedeniyle ekim 2022’de tahliye edilen Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk’a bu kez açılan bir dava nedeniyle “savunma yapması” dayatılıyor.

Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk, unutkanlığa neden olan ve zihnin sistematik düşünmesini engelleyen demans hastalığı nedeniyle Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği ihlal kararı üzerine tahliye edilmişti.

27 Ekim 2022’de gerçekleşen tahliyeden sonra Tuğluk hakkında  "örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla yine dava açıldı.

Dava duruşması 5 Mayıs’ta Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tuğluk, rahatsızlığı nedeniyle duruşmaya katılmadı.

Tuğluk’un avukatı Serdar Çelebi, müvekkilinin cezasının infazı iyileşinceye kadar ertelendiğini hatırlatarak, bu durumun yargılama için “bekletici mesele” yapılmasını istedi.

Çelebi yargılamanın durdurulmasını isterken Mahkeme, Tuğluk'un Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya katılarak savunma yapması için ara karar kurdu.

Tuğluk’un avukatları Çelebi ve Reyhan Yalçındağ, müvekkillerin yargılanmasının sürdürülmesi ve savunma yapmaya zorlanmasına itiraz etti.

Avukatlar,  ATK’nin "cezaevinde yaşamını tek başına sürdüremeyeceğine" yönündeki raporuna işaret etti. 

İtiraz dilekçesinde Tuğluk’un duruşmalara katılması ya da savunma yapmasının imkan dahilinde olmadığı belirtilerek “Müvekkil hakkındaki kovuşturmanın devam edebilmesi, savunma yapabilecek durumda olmasına ve cezai ehliyetinin olup olmamasına göre belirlenecektir" denildi.