Hatay'da 40 ölü, 29'u ağır 100 yaralı

Hatay'da 40 ölü, 29'u ağır 100 yaralı

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bomba yüklü araçlarla düzenlenen saldırılarda yeni bilançoya göre en az 40 kişi öldü, 29'u ağır 100 kişi yaralandı. Bilançonun ağırlaşmasından endişe ediliyor.

Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde meydana gelen patlamalarda bilanço geçen her saat ağırlaşıyor.  Patlamalar yerel saatle 12.55’te belediye ve PTT binası önünde meydana geldi. İçişleri Bakanı Muammer Güler, patlamaların bomba yüklü araçlarla gerçekleştiğini söyledi.

NTV'ye konuşan İçişleri Bakanı Muammer Güler, 15 dakika arayla meydana gelen patlamalarda 40 kişinin yaşamını yitirdiğini, 29'u ağır 100 kişinin de yaralandığını söyledi.

İLÇEYİ TERK EDİYORLAR

İlçeden gelen görüntüler patlamaların çok şiddetli olduğunu ve binaların kısmen veya tamamen çöktüğünü gösteriyor. Dumanlar yükseldiği ilçede, patlamalardan dolayı çok sayıda hurdaya dönerken, çevredeki binalarda büyük maddi zarar oluştu. İlçede elektrikler kesildi.  Ekipler, hasar gören evlerin enkazında kalanlar olma ihtimali nedeniyle çalışma yaparken, vatandaşların ilçeyi terk etmeye başladığı yönünde bilgiler geliyor. Bölgedeki ekipler, patlamaların nedenine ilişkin ayrıntılı bir inceleme yapıyor.

Saat 17.00'de bir açıklama Adalet Bakanı Sadullah Sadullah Ergin'den geldi. Reyhanlı'daki patlamaların, Hatay insanını bir yere sevk etmek amacıyla gerçekleştirildiğini söyleyen Ergin "Hem Hataylı hem Reyhanlılı kardeşlerim, bu tertip girişimlerini algılayacak olgunlukta, basirette, ferasette. Geçtiğimiz 2 sene bunu çok güzel gösterdiler. Bundan sonraki bu tür tertiplere karşı da gerekli sağduyuyla hareket edeceklerine inanıyorum" dedi.

Daha önce bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Muammer Güler, 20 kişinin öldüğünü, 46 kişinin de yaralandığını söylemişti. "Sayıların artmasından endişe ediyoruz" diyen Güler,  Jandarma Genel Komutanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gerekli talimatları verdiklerini belirterek, "Bölgeye de her türlü sağlık sevkiyatı yapılıyor” diye belirtti. Güler, “saldırının arkasında kimler var” yönündeki soruya ise “Araştırıyoruz” yanıtını verdi. 

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu olay yerine 15 ambulansın gönderildiğini, ambulans helikopter ve uçakların ise hazırlık aşamasında olduğunu belirtti. Türk medyasına göre patlamalar ardından Aratürk Caddesi'nde toplanan Türk gençleri yoldan geçen Suriyelilere saldırdı. Onlarca kişinin yaya ve araçlarla geçen Suriyelilere saldırması üzerine olay yerine gelen polisin havaya ateş açarak kalabalığı dağıtmaya çalıştığı bildirildi.

ERDOĞAN: ÇOK HASSAS OLMAMIZ GEREKİYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bir açıklama yaparak, çok hassas olmak gerektiğini söyledi. Erdoğan şöyle dedi: "Ben buradan tüm Reyhanlı'daki kardeşlerimize seslenmek istiyorum. Bu süreç hassas bir süreç ve bu ülkemizdeki özgürlük havasının teneffüs edilmesine olumlu bakamayanlar olabilir. Suriye sınırımızdaki bir ilimiz Hatay buradaki hassasiyetler içinde bu adımlar atılabilir. Suriye'deki sığınmacılar var oralarda yaşayan ve bunları hazmedemeyenler olabilir. Çok hassas olmamız gerekir diye düşünüyorum. Tüm kardeşlerimize Allah'ta şifalar diliyorum. İnşallah bu süreci aşacağız. Bakanlarımız Hatay'a hareket halindeler. Biz de süreci buradan takip edeceğiz. Arkadaşlarımız gerekli açıklamayı yapacaklar."

DAVUTOĞLU: PROVOKASYONLAR OLABİLİR

Dışişleri Bakanı Amet Davutoğlu Reyhanlı'daki saldırı sonrası  yaptığı açıklamada "zamanlama"ya dikkat çekerek şöyle dedi: "Son derece acı bir aldık Rehyanlı'dan. İçişleri Bakanı'mız zaten gerekli açıklamaları yaptı. Biz de yakından takip ediyoruz. Suriye'de böyle kritik bir geçiş sürecinde bir çok provakasyon, tahrik söz konusu olabilir. Önemli olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, vatandaşlarımızın huzuru. Bu konuda bütün vatandaşlarımızı tahriklere karşı dikkatli olmaya davet ediyoruz. Olay bütün boyutları ile derinlemesine incelenecektir.

Dışarıdaki durumu Türkiye'ye yansıtan karşılığını bulur. Gerekli tedbirler alınacak. kiye emniyet güçlü bir emniyet alt yapısına sahiptir, bir çok imtihandan geçmiş bir ülkedir. Muhtemel provakasyonlara karşı herkes dikkatli olmalı. Türkiye'nin huzurunu sabote etmek isteyen bir çok çevreler çıkabilir. Suriye başta olmak üzere bir çok konu istismar edilebilir. Hiç bir güç Türkiye'nin iç huzurunu bozmaya muktedir olmayacaktır. Hiç kimse Türkiye'nin gücünü test etmeye kalkmasın. Suriye için kritik olan bu süreçte zamanlama dikkat çekicidir. Tam Suriye'de geçiş süreci ile ilgili önemli kararların alındığı, diplomatik temasların yoğunlaştığı bir dönemde bunların olması tesadüf değildir. Türkiye kararlı politikasından vazgeçmez. İstikrarın dış mihraklardan etkilenmesine izin vermez. Olay bütün boyutları ile inceleniyor."

SON 10 YILIN EN ÖLÜMCÜL SALDIRISI

Bu saldırı Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'yi kimyasal silah  kullanmakla suçlaması ardından geldi. Ayrıca Türkiye sınırlarının her iki tarafında, silahlı grupların varlığı artık bir sır değil. Özellikle El Nusra gibi, savaş suçu işleyen El Kaide bağlantılı gruplara Türkiye'nin destek vermesi tepkiyle karşılanıyor. Saldırıları henüz üstelenen olmadı. Erdoğan'ın 14 Mayıs'ta ABD'ye gitmesi bekleniyor. Temel gündemin Suriye olacağı belirtiliyor. 

11 Şubat günü da Reyhanlı ilçesi Cilvegözü Sınır Kapısı'nda bomba yüklü araçla saldırı düzenlenmiş, 4'ü Türkiyeli olmak üzere 14 kişi hayatını kaybetmiş ve 24 kişi de yaralanmıştı. 

Son patlamalar 15 Kasım 2003'te İstanbul'da Neve Şalom Sinagogu ve Beth İsrael Sinagogu'na düzenlenen eylemlerden bu yana en ölümcül saldırılar oldu. El Kaide'nin üstlendiği bu saldırılarda 27 kişi ölmüş, 300 kişi de yaralanmıştı.