Hawara Licê belgeselinin galası 15 Aralık’ta

Hawara Licê belgeselinin galası 15 Aralık’ta

Lice’de 1975′te meydana gelen ve yaklaşık 4 bin kişinin yaşamını yitirdiği Lice depremi ile 1990′lı yıllarda askerler tarafından yakılması, boşaltılmasının tanıklarının yaşadıklarını anlattığı “Hawara Licê” belgeselin galası, 15 Aralık’ta Amed’de yapılacak.

“Hawara Licê-Lice’nin Feryadı” belgeselinin galası 15 Aralık Pazar günü Amed’de yapılacak.

Belgeselin yapımcısı Reşit Cantürk, çalışmalarına 10 ay önce başladıklarını Lice vahşetini yaşayanların anlatımlarına yer verdiklerini söyledi. Özellikle o dönemde zorunlu göçle birlikte Lice’yi terk edip, İzmir, Ankara ve İstanbul’a yerleşen tanıklarla görüşüp, onların anlatımlarına yer verdiklerini söyleyen Cantürk, “Lice yakıldığında kendi ailemin fertlerini de yaşamını yitirdi. O gün yaşanan vahşet bir şekilde belgelenmeliydi ve unutulmamalıydı. Biz de kendi açımızdan yaşananların unutulmaması için ve olayı yaşayıp yaşamını yitirenlere borcumuzu ödemek adına ‘Hawara Lice’ belgeselini yapmaya karar verdik” dedi.

“Hawara Lice” belgeselinin bir döneme tanıklık ettiğini belirten Cantürk şunları belirtti: “Olaylar aslında 22 Ekim 1993’de Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın öldürülmesiyle başladı. Sonradan 4 Ağustos 1994’de PKK’nin saldırıları bahane gösterilerek Lice de insanlar evlerinin içinde yakıldı.”

O dönemde yaşamını yitirenler arasında çocuk ve kadınların olduğuna da Cantürk dikkat çekti.

Yönetmenliğini Veysi Polat’ın, yapımcılığını Reşit Cantürk’ün üstlendiği “Hawara Lîce” belgeselinin galası 15 Aralık’ta Amed Liluz Otel’de yapılacak.