HDK: 6-7 Eylül uygulamaları hala yürürlükte

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Halklar ve İnançlar Meclisi, 6-7 Eylül 1955 pogromunu, 65'inci yıldönümünde kınayarak, " Maalesef aynı politika ve uygulamalar hala yürürlükte" dedi.

Yazılı bir açıklama yapan HDK Halklar ve İnançlar Meclisi, 6-7 Eylül katliamının dönemin hükümetinin "bilgisi ve himayesinde" gerçekleştiğini kaydetti.

HDK, "Hepsi övünçle ifade edilen bir özel harp eylemiydi. Bazı sorumlular sembolik olarak yargılandı ama sonuç değişmedi; eylem amacına ulaşmıştı. Etnik arındırma ve mallara el koyma büyük oranda gerçekleşti" dedi.

Aynı açıklamada, "Şimdi uygulamanın muhatapları gayrimüslimler kalmadığı için diğer halklara çevrilmiş durumda. Şark Islahat Planlarının güncellenmiş hali 'Çöktürme Planları', mülteci yerleştirme planları ile devam etmektedir" vurgusu dikkat çekti.

HDK, şunları ekledi: "Her zaman bir utanç tablosu olarak hatırlanacak olan 6-7 Eylül'de aslında bugün uygulanan Türkiye’nin başka halklara ve kimliklere yönelik politikası inşa edilmiştir. Rum, Ermeni, Yahudi ve Müslüman olmayan halklara yönelik gerçekleşen bu katliam aynı zamanda ilmek ilmek örülen ortak tarihe, ortak kültüre, ortak değerlere dönük bir saldırıdır.

(...) Maalesef aynı politika ve uygulamalar hala yürürlükte. O zaman örgütlü kesimlerin katılımı ile yaşanan olaylar şimdi sistemin tüm yönlendirme ve politikalarıyla 'sıradan faşizm' halleri olmaktadır.

Halkların Demokratik Kongresi Halklar ve İnançlar Meclisi olarak, 6-7 Eylül utancını bir kez daha hatırlatırken, tüm dillerden, kimlik ve inançlardan halklarımıza çağrımız şudur: Egemen aklın bitmeyen savaş çağrılarına karşı, eşitlik ve özgürlük mücadelesini yükselterek halkların kalıcı barışını ve kardeşliğini inşa edelim."