HDK: Çerkeslerin talepleri karşılanmalı
HDK, Çerkes Sürgünü'ne ilişkin açıklamasında, Çerkeslerin taleplerinin kabul edilmesini istedi.
HDK, Çerkes Sürgünü'ne ilişkin açıklamasında, Çerkeslerin taleplerinin kabul edilmesini istedi.
HDK, Çerkes Sürgünü'ne ilişkin açıklamasında, Çerkeslerin taleplerinin kabul edilmesini istedi.
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Ertuğrul Kürkçü, Çerkes Sürgünü 152. yıl dönümü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.
Açıklamanın başında, sürgüne ilişkin şunlar hatırlatıldı: "1864 yılında Çarlık Rusyası’nın Kafkasya’yı işgalinden sonra aldığı ‘etnik temizlik’ kararı ile 1.500.000 civarında Çerkes Osmanlı topraklarına gönderilmiştir. Sürgün edilen Çerkeslerin yaklaşık üçte biri yollarda hayatlarını kaybetmiş, Osmanlı topraklarına ulaşabilenler ise Osmanlı’nın o gün geniş olan coğrafyasına gelişigüzel dağıtılmıştır. Tüm sürgün edilen halkaların başına gelen şey Çerkeslerin de peşini bırakmamış ve asimilasyoncu politikalarla Çerkes halkı hem Osmanlı hem Cumhuriyet döneminde dil, kimlik, kültür ve ana dilde eğitim haklarından mahrum bırakılarak kültürel soykırımla yüz yüze kalmıştır."
TALEPLER
Çerkes halkının uluslararası platformda ve Türkiye diasporasında dile getirdiği taleplerin meşru ve haklı olduğuna, karşılık bulması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Rusya Federasyonu Çerkeslerden özür dilemeli, Çerkes halkına yaşadıkları ülkelerin vatandaşlığını da içeren çifte vatandaşlık hakkını vermeli, Çerkes halkının tarihsel anayurduna dönebilmesi için yasal ve sosyal zemini sağlamalıdır. Türkiye’deki diğer halklar gibi, Çerkesler’e yönelik inkar ve asimilasyon politikalarına son verilmeli, Çerkeslerin dillerini, kültürlerini, kimliklerini yaşayabilme ve yaşatabilmesi adına tüm hakları tanınmalı, bu konuda var olan yasal engeller kaldırılmalıdır. Başta anadilinde eğitim hakları olmak üzere kültürel hakları tanınmalıdır. Tarihi bilgi ve belgelerin gelecek nesillere aktarılabilmesi ve korunabilmesi için gerekli çalışmaların yapılması amacıyla yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Değiştirilmiş olan yer isimleri iade edilmelidir. Okul kitaplarındaki Anadolu’da yaşayan tüm halklarla ilgili ayrımcı ve ırkçı ifadeler temizlenmelidir."
HDK açıklaması, "Toplumsal barışın inşası için Türkiye’de yaşayan tüm farklı kimliklerle beraber Çerkes halkının hakları için mücadele etmeye, taleplerinin takipçisi olmaya devam edeceğiz" ifadeleriyle son buldu.