HDK: Romanlar ve ezilen halklar ortaklaşmalı

HDK, "Hükümetin Romanlara yönelik Ulusal Eylem Planını bir an önce ortaya koyması ve uygulamaya geçirmesinde ısrarlıyız" dedi. HDK, Romanların ezilen halklarla mücadele ortaklığı kurması gerektiğini de belirtti.

HDK Eşsözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Ertuğrul Kürkçü, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Kültürel ve etnik kimliği de içeren bir nüfus sayımıyla doğrulanmış olmamakla birlikte Türkiye ve Kürdistan’da tahminen 4-5 milyon arasında Roman yaşıyor. Romanlar istisnasız dünyanın bütün ülkelerinde, Türkiye’de dâhil bütün ulus-devletlerde ayrımcılığa uğrayan tek topluluk oldukları gibi bu ayrımcılıktan en çok zarar gören, en yoksul, en yoksun, en çok dışlanan topluluk da Romanlar" denilerek, şunlar kaydedildi: "Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Mart 2010’da 'Roman Açılımı'nı ilan edişinin üzerinden 6, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ulusal Eylem Planını yazmak için Roman sivil toplum örgütleriyle 2012’de çalıştaylar düzenlemeye başlamasının üzerinden 4 yıl geçtiyse de hala yürürlükte bir plan yok. Kamu yol gösterip kaynak ayırmayınca barınma, eğitim, istihdam, sağlık konusunda da Romanlar için görünür hiçbir ilerleme gerçekleşmedi."

'KAPİTALİST PİYASA VE IRKÇI ZİHNİYET...'

"Öte yandan kapitalist piyasa ve ırkçı zihniyetin egemenliği de Romanların hayatını her geçen gün daha çekilmez kılmaya devam ediyor. Yerel yönetimlerin rantçı kentsel dönüşüm stratejileri, İstanbul, Bursa, İzmit, Aydın vb. kentlerde gözlerini Romanların yaşadıkları semtlere dikiyor" vurgusunda bulunulan açıklamada, şöyle devam edildi:

"Romanlara yönelik ayrımcı dil ise ulusal kurumlar eliyle her gün fütursuzca yeniden üretiliyor. Türk Dil Kurumu internetteki sözlüğünde Romanları 'Genellikle argo konuşan, falcılık yapan, yaban otları satan, kimi kez de çalgıcılık yapan, seyrek görülen bir tip' ve 'Kötü kılıklı, esmer kadın tipi' olarak tanımlamaktan hicap duymuyor.
HDK, Roman halkının Türkiye'nin bütün ezilen halklarıyla bir arada dayanışma ve mücadele ortaklığı kurması için çabalarını sürdürüyor. HDK bütün bileşenleriyle birlikte hükümetin Romanlara yönelik Ulusal Eylem Planını bir an önce ortaya koyması ve uygulamaya geçirmesinde ısrarlıdır; Milli Eğitim ve Kültür Bakanlıklarıyla medyadan sorumlu Devlet Bakanlığının ders kitapları, sözlükler ve medyanın Romanlara yönelik ayrımcı dilden acilen arındırması talebini gündemde tutmaya devam edecektir."