HDP: 10 Ocak, kutlanacak güne dönüşmeli

HDP, gazetecilere dönük saldırı ve baskılara dikkat çekerek, "10 Ocak, tüm gazeteciler için kutlanmaya değer bir gün olmalı" dedi.

HDP Basın Yayın ve Propagandadan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle bugün yazılı açıklama yaptı.

'MESLEKLERİNİ YAPAMAZ HALE GELDİLER'

"Gazeteciler, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne bir kez daha baskı, yargı ve işsizlik kıskacında girdi" diyen Barış, şunları kaydetti:
"İktidarını ve geleceğini güvenceye almak için toplumu bütün katmanlarıyla baskı altına alan AKP Hükümeti, basına yönelik uygulamalarıyla da gazetecileri mesleklerini yapamaz hale getirdi.

DAVA, CEZAEVİ, SALDIRI, İŞSİZLİK...

Basın meslek örgütlerinin açıkladığı verilere göre 2019 yılında 91 gazeteci tutuklu bulunurken, 250 gazeteci yargılandı. Gazetecilere 133 yıl hapis cezası ve 140 bin TL para cezası verildi. 10 gazeteci sokak ortasında sopalı ve silahlı saldırıya maruz kaldı.
Son 5 yılda 3800’ü aşkın gazetecinin basın kartı iptal edilirken, Basın İş Kanunu’nda gazetecileri koruyan maddeler teker teker ortadan kaldırıldı. Basın İlan Kurumu’nun sektöre müdahaleleri nedeniyle Anadolu’da 125 gazete ya kapandı ya da birleşmek zorunda kaldı. 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana 119 basın kuruluşun kapatılmasıyla sektörde işsizlik oranı yüzde 30’lara vardı."

'KUTLANMAYA DEĞER OLMALI'

HDP Basın Yayın ve Propagandadan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış, şöyle dedi:
"Özgür basının önündeki bütün engellerin kaldırılması ve gazetecilerin mesleki haklarının yasal zeminde korunması gerekmektedir. 10 Ocak’ın tüm gazeteciler için kutlanmaya değer bir gün olması için üzerimize düşeni yapacağımızın sözünü veriyoruz."