HDP 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’ni andı

HDP Emek Komisyonu, Türkiye işçi sınıfının mücadele tarihinde bir dönüm noktası olarak değerlendirilen 15-16 Haziran 1970 Büyük İşçi Direnişi’ni 52’inci yıl dönümünde andı.

HDP Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, 15-16 Haziran direnişi için “Türkiye'deki işçi sınıfı mücadelesi tarihinin en önemli sayfalarından biri” dedi.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Sendikal örgütlenmeyi hedef alan yasanın kabulü ile başlayan süreçte 15 ve 16 Haziran 1970’te yüzlerce fabrikadan yüzbinlerce işçi, gasp edilmeye çalışılan haklarına karşı, hafızalardan silinmeyen ve asla silinmeyecek olan destansı bir direniş sergilediler. Dönemin iktidarı işçilerin haklı taleplerini ve direnişini bastırmaya çalıştı ve direnişe karşı gerçekleştirilen saldırılarda dört emekçi hayatını kaybetti. 200’den fazla işçi yaralandı, yüzlerce işçi ve sendikacı sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandı, beş binden fazla işçi işten atıldı. Tüm baskı ve saldırılara rağmen işçi sınıfının direnişi sonuç verdi ve Anayasa Mahkemesi’nin 9 Şubat 1971 tarihinde aldığı kararla sendikal hakları yok etmeyi hedefleyen yasa iptal edildi. 15-16 Haziran 1970’te işçilerin örgütlü mücadelesi ile korunan sendikal kazanımlara yönelik saldırılar durmadı hem askeri darbeler hem de hükümetlerin uyguladıkları neo-liberal bu kazanımlar yok edilmek istendi. Özellikle AKP iktidarları var olan sendikal özgürlükleri ve faaliyetleri de ortadan kaldırmak için her türlü baskı politikasını uygulamaya devam ediyor.

Türkiye'deki işçi sınıfı mücadelesi tarihinin en önemli sayfalarından biri olarak tarihteki yerini alan 15-16 Haziran 1970 Büyük İşçi Direnişi, işçi sınıfının gücünü ve neler yapabileceğini sermayeye ve onun yanında yer alan iktidara gösterdi. 15-16 Haziran işçi direnişi, geriye unutulmayacak büyük bir miras bıraktı.  Bugün de İstanbul’dan Antep’e, Sivas’tan Amed’e, ülkenin dört bir yanında işçiler, emekçiler hakları ve kazanımları için direnmeye devam ediyor. Tekstil işçilerinden kargo işçilerine, maden işçilerinden moto kurye işçilerine kadar her emek kolundan işçilerin hakları için, onurları için 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinin ruhuyla, birlikte ve örgütlü mücadelelerini kazanımlarla sonuçlandırdılar. Günlerce, aylarca süren birçok işçi direnişinin getirdiği kazanımlar, umutlarımızın büyümesini sağladı.

Kararlılıkla, umutla ve cesaretle, hep birlikte mücadelemizi büyüterek, kazanımlar elde ederek, var olan kazanımlarımızı koruyarak yolumuza devam edeceğiz. 15-16 Haziran 1970 Büyük İşçi Direnişi’nde hayatını kaybeden işçileri saygıyla anıyor, büyük işçi direnişinin bize bıraktığı örgütlü mücadele mirası ile AKP-MHP’nin yarattığı harami düzenini değiştireceğimizin sözünü yineliyoruz.”