HDP 22 büyükelçiyle toplantı yaptı

HDP, AB üyesi 22 ülkenin Ankara’daki büyükelçileriyle sanal toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda AKP-MHP iktidarının siyasi soykırım uygulamaları konuşuldu.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve Dış İlişkiler Komisyonu eşsözcüleri Feleknas Uca ve Hişyar Özsoy, AB Delegasyonu'nun ev sahipliğinde AB üyesi ülkelerin büyükelçileriyle sanal toplantıda bir araya geldi.

DARBE VE GASBA DİKKAT ÇEKİLDİ

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın sağlık sorunu nedeniyle katılamadığı toplantıya, 15'i büyükelçi olmak üzere 22 büyükelçilikten temsilci katıldı. Diplomatik temsilcilerle bir araya gelen Sancar, siyasi darbe, Demokrasi Yürüyüşü ve ülkedeki gelişmelere dair bir sunum yaptı. Sancar, HDP'nin başlatmış olduğu 'Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü'nün gerekçeleri ve amacına dair bilgilendirmenin yanı sıra, kayyum gaspları hakkında da değerlendirmelerde bulundu.
Toplantıda, bir süredir HDP tarafından çağrısı yapılan 'Demokrasi İttifakı'nın kapsamı ve perspektifleri ile 1 Haziran Tutum Belgesi'nde sunulan önerilere dair ayrıntılı bilgilendirmede de bulunuldu.
Salgının totaliter rejimler tarafından fırsat olarak görüldüğüne işaret eden Sancar, salgının Türkiye'deki yansımaları, salgın Kürt belediyelerine yapılan saldırılar, aynı dönem içinde milletvekillerinin vekilliklerinin gasp edilmesi ve bir kumpas davası olan KCK davalarının AKP eliyle HDP'ye karşı kullanılmaya devam ettiğini söyledi. Sancar, HDP'nin kapatılmasına yönelik çağrı ve tehditlerin siyasal ve toplumsal boyutlarını da ayrıntılı bir şekilde anlattı.

'KRİZ ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE DERİNLEŞECEK'

Katılımcılar da Sancar’a, erken seçim olasılığı, muhalefet partileri arasındaki ittifak senaryoları, salgının Türkiye’deki ekonomik krize etkileri gibi konular hakkında sorular yöneltti. Sancar, ekonomi-siyaset ilişkisinin içiçeliğine vurgu yaparak, demokratikleşmenin önünü açacak siyasal istikrar ve hukukun üstünlüğü sağlanmadan ekonominin de düzelmeyeceğini, krizin önümüzdeki dönemde daha da derinleşeceğini ifade etti.