HDP, 6-7 Eylül katliamı için 'yüzleşme' istedi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, 65'inci yıldönümünde 6-7 Eylül katliamını kınadı, bu utançla yüzleşilmesini ve adaletin sağlanmasını istedi.

Rum ve Ermenilere yönelik 1955 yılında gerçekleşen katliamın yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yapan HDP MYK, "Türkiye tarihinin en acılı, en utanç verici sayfalarından biri olan 6-7 Eylül pogromu-katliamının üzerinden 65 yıl geçti. 6-7 Eylül 1955 tarihinde İstanbul, İzmir ve Türkiye’nin birçok yerinde yaşayan Rum ve Ermeniler başta olmak üzere Hristiyan ve Musevi yurttaşlar planlı ve sistematik bir saldırı dalgasına maruz kaldı" diye hatırlattı.

Açıklamada, katliam sırasında resmi verilere göre İstanbul’da 73 kilise, 8 ayazma, 2 manastır, 3.584’ü Rumlara ait olmak üzere 5.538 ev ve işyeri yakılıp yıkılıp, talan edildiği de kaydedildi. Çok sayıda kişini katledildiği, mezarlıkların tahrip edildiği ve yüzlerce kadının cinsel saldırıya maruz kaldığını belirten HDP, "Saldırılar, Seferberlik Taktik Kurulu, Kontrgerilla ve MİT’in öncülü olan Millî Emniyet Hizmeti tarafından planlanarak hayata geçirildi" dedi.

Açıklamada, "Saldırının üzerinden 65 yıl geçmesine rağmen Cumhuriyet tarihindeki her acı ve utanç verici saldırısında olduğu gibi saldırganlar korunup kollandı, katliamın üzeri örtüldü. Aksine saldırganlar terfi ettirilerek ödüllendirildi" denildi.

Açılama şöyle son buldu: "Türkiye’nin kadim halklarına dönük hayata geçirilen bu utançla yüzleşilmesi, faillerin ortaya çıkarılması, yaşanan can ve mal kayıplarının tespit edilmesi, mağdur olan kişilerin veya ailelerinin maddi ve manevi kayıplarının tazmin edilmesi temel talebimizdir ve birlikte yaşamın olmazsa olmazıdır. Pogromda hayatını kaybeden Rum ve Ermeniler başta olmak üzere Hristiyan ve Musevi yurttaşları saygı ve hüzünle anıyor, bu karanlık zihniyeti bir kez daha lanetliyoruz."