HDP 'İş ve aş buluşmaları'na Amed'de başladı

HDP, “İş ve Aş Buluşmaları” kampanyasını Amed’de başlattı. HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, "Çiftçimizle köyde, esnafımızla işyerinde, işçimizle iş yerinde, sendikamızla sendika ofisinde buluşacağız” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), “İş ve Aş Buluşmaları”nın startını Amed’e düzenlediği basın açıklama ise verdi.  Açıklamaya, HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, Ekoloji Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez ile HDP milletvekilleri Erol Katırcıoğlu, Necdet İpekyüz ve Semra Güzel katıldı. HDP Amed il binasında yapılan basın toplantısında konuşan ilk olarak Garo Paylan konuştu.  

Paylan, “HDP’nin ekonomi-politik komisyonları olarak karşınızdayız. Ekonomi, emek, sağlık ve sosyal politikalar, ekoloji ve tarım komisyonları olarak, ülke genelinde 2021 yılı boyunca sürdüreceğimiz “İş ve Aş Buluşmalarını” bugün Diyarbakır’dan başlatıyoruz” dedi. 

‘2021 YILI BOYUNCA ‘İŞ VE AŞ BULUŞMALARI’ YAPACAĞIZ’

İş ve aş buluşmaları kapsamında 2021 yılı boyunca Ege’den Karadeniz’e, ülkenin her yerinde iş ve aş buluşmalarını yapacaklarını aktaran Paylan, “Memleketin her yerinde öncelikle yurttaşlarımızı dinleyeceğiz. Vatandaşlarımızın dertlerini dinlemek için esnafımızın, çiftçimizin, kamu emekçisinin, EYT’liler, KYK borçlu gençlerin, ataması yapılmayan öğretmenlerin dertlerini dinlemeye gideceğiz. İşçilerimizin, işsizlerimizin, gençlerimizin, kadınların dertlerini dinlemeye gideceğiz” şeklinde konuştu. 

‘SARAY YURTTAŞLARI AÇ VE AÇIKTA BIRAKTI’

“Neden biz iş ve aş buluşmaları yapmaya karar verdik?” sorunu soran Paylan sözlerini şöyle sürdürdü: “ Çünkü ülkemiz derin bir ekonomik kriz yaşıyor. Bu derin krizde pandeminin de eklenmesiyle birlikte, vatandaşlarımızın, halkın ekonomisi alt üst oldu. Saray pandemi döneminde yurttaşlarımızı aç ve açıkta bıraktı. Saray, pandemi döneminde yurttaşlarımızı güvencesiz bıraktı. Saray pandemi döneminde kaynakları saraylara, savaşlara ve yandaşlara aktardı.” 

‘SARAYIN EKONOMİSİ TIKIRINDA, HALKIN EKONOMİSİ BATIK DURUMDA’

Paylan, “Sarayın ekonomisi tıkırında. Sarayın yandaşlarının ekonomisi tıkırında. Saraya yakın yüzde 1’in tıkırında ama halkın ekonomisi batık durumda. İktidar rakamlarla oynayarak ekonominin iyi gittiğini söylüyor. İktidar rakamlarla oynayarak, enflasyonun yüzde 14-15’te olduğuna inanmamızı istiyor. İktidar rakamlarla oynayarak işsizliğin yüzde 12’de olduğuna inanmamızı istiyor. Oysa memlekette enflasyon yüzde 30’un üzerinde her şey ateş pahası. Vatandaşın temel ihtiyaçları yüzde 40, yüzde 50, yüzde 60 zamlanmış durumda. İşsizlik şu anda geniş tanımlı olarak yüzde 30’un üzerine çıkmış durumda” dedi. 

‘MEMLEKETTE 10 MİLYON İNSAN İŞSİZ’

Memlekette 10 milyon insanın işsiz ve çalışanların büyük çoğunluğunun da açlık sınırında yaşadığına dikkat çeken Paylan, “Esnaf iflasın eşiğinde, çiftçiler tarlasını ekemiyor, KOBİ’ler borç batağında ama Saray'ın ekonomisi tıkırında. İşte biz HDP olarak tarlasını ekemeyen çiftçinin, ay sonunu getiremeyen memurun, geçinemeyen işçinin, mutfağında tenceresini kaynatamayan yurttaşın yanında olmak için iş ve aş buluşmalarını başlattık” belirtti.  

‘DİYARBAKIR ESNAFININ, KADINLARININ DERTLERİNİ DİNLEMEYE GELDİK’

Halkın sorunlarını dinlemeye geldiklerini belirten Paylan, “Türkiye’nin her yerinde yurttaşlarımızı dinleyeceğiz 2021 boyunca. Biz bugün ve yarın da ilk olarak bu iş ve aş buluşmalarının ilk durağı olarak Diyarbakır'ı dinlemeye geldik. Diyarbakır’ın işçilerinin dertlerini dinlemeye geldik. İşçi kirasını ödeyebiliyor mu, evinde tenceresi kaynıyor mu bunu Diyarbakır’ın emekçisinden dinleyeceğiz. Diyarbakır’ın çiftçisini dinleyeceğiz. Çiftçi tarlasını ekebiliyor mu, çiftçilerden mazot fiyatlarını, gübre fiyatlarını dinleyeceğiz. Diyarbakır’da ataması yapılmayan öğretmenlerin, mühendislerin dertlerini dinlemeye geldik. Diyarbakır’daki sağlık emekçilerinin dertlerini dinlemeye geldik” şeklinde konuştu.  

‘HANİ EKONOMİMİZ UÇUYODU’

Yaptıkları görüşmeler aktaran Paylan sözlerini şöyle sürdürdü: “Diyarbakır esnafını dinlemeye geldik. Hani ‘ekonomimiz uçuyor’ diyorlar ya Diyarbakır esnafının durumunu dinlemeye geldik. Diyarbakır’da binlerce esnaf iflas eşiğinde, biz o dertleri dinlemeye geldik. Diyarbakır esnafının dükkanlarını kapattılar, aylardır işyerleri kapalı, 5 kuruş destek alamayan esnafın dertlerini dinlemeye geldik. 

Diyarbakır kadınlarının dertlerini, gençlerinin, işsizlerinin dertlerini dinlemeye geldik. Memlekette belki şu anda işsizlik yüzde 25-30 gösteriyor ama bölgede işsizlik yüzde 50’nin üzerinde. Diyarbakır’da her iki kişiden birinin işsiz olduğunu biliyoruz. Biz o işsizlerin dertlerin dinleme geldik. O dertleri Türkiye kamuoyuna taşımak için buraya geldik. Sosyal kesimlerle, doğrudan vatandaşlarımızla buluşmanın dışında sendikalarla, kurumlarla, Sanayi ve Ticaret Odasıyla, STÖ’lerle ve meslek örgütleriyle de buluşacağız. Diyarbakır'daki gerçek durumu anlamaya çalışacağız. Bu dertlerle ilgili de çözüm önerilerini buluştuğumuz bütün kurumlara sunacağız. Bir kez daha bütün kurumlarla, sendikalarla meslek örgütleriyle, sanayi ve ticaret odalarıyla, borsalarla Diyarbakır'da ekonomi alanında faaliyet yürüten bütün kurumlarla HDP Ekonomi Politika Masaları olarak birlikte çalışmak istediğimizi bildireceğiz.”

‘HALKIN ÇIĞLIĞINI SARAY’DA KEYİF ÇATANLARA DUYURACAĞIZ’

Salgın döneminde iktidarın çalışmalarını da değerlendiren Paylan, “Şimdi pandemide ikinci dalgadayız. Yine aynı şeyi yapıyorlar. Borç altında olan esnafımızı, işçimizi, çalışanlarımızı yeniden yokluğa mahkum etmeye çalışıyorlar. İşte biz bu şartlarda Diyarbakır’dayız. Sonra Antalya, Van’da, Trabzon’da, Edirne’de, İstanbul’da, Mersin’de, Adana’da olacağız. Vatandaşlarımızın dertlerini dinleyeceğiz, bunlara derman bulmaya çalışacağız, bunları Ankara’ya taşıyacağız. Duymayan kulakların duymasını sağlayacağız. Vatandaşımızın yoksulluğunu, işsizliğini o duymayan kulaklara duyuracağız. Halkın çığlığını Ankara'ya, vicdansızlara, Saray'da keyif çatanlara ulaştıracağız” dedi. 

‘HERKESİ YERİNDE ZİYARET EDECEĞİZ’

Çok sayıda milletvekili ve partilinin çalışmaya katıldığını aktaran Paylan, “İki gün boyunca sabahtan akşam geç saatlere kadar halkımızla, meslek örgütleriyle, sendikalarla, çiftçilerle, esnaflarla birlikte olacağız. Her gittiğimiz yerde vatandaşımızın yanına gideceğiz. Onları bir yere toplantıya çağırmıyoruz. Çiftçimizle köyde, esnafımızla işyerinde, işçimizle iş yerinde, sendikamızla sendika ofisinde buluşacağız” şeklinde aktardı.