HDP ‘İş ve Aş Buluşmaları’nın ikinci gününde Antalya'da

HDP, “İş ve Aş Buluşmaları”nın Antalya ayağı ikinci gününde sera işçileri, müzik emekçileri, galerici, nakliyeci, hurdacı ile seralarda çalışan kadın emekçileri ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın sorunlarını dinledi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), “İş ve Aş Buluşmaları”nın Antalya ayağı ikinci gününde de devam etti. HDP milletvekillerin de aralarında olduğu heyet, sera işçileri, müzik emekçileri, galerici, nakliyeci, hurdacı ile seralarda çalışan kadın emekçileri ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın sorunlarını dinledi. 

Yerel sanatçılar, HDP heyetine Antalya da 80 bine yakın müzisyen olduğunu ve birçoğunun salgında destek alamadığını dile getirdi. İktidar tarafından hiçe sayıldıklarını, polis baskısına maruz kaldıklarını belirten müzisyenler, özellikle sokak müzisyenlerinin ekonomik açıdan çok zor durumda olduğuna vurgu yaptı. Müzisyenler, tek beklentilerinin iktidarın üzerlerindeki baskıyı sonlandırması olduğunu ifade ederek, “Uygulamalar arasında tutarsızlıklar var. Düğün sanatçılarına çalışmak serbest iken sokak sanatçılarına yasak” dedi.

HDP Ekonomiden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Garo Paylan ve Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu üyesi Serpil Kemalbay, esnaf ile bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Ekonominin iyiye gittiğinin söylendiğini dikkat çeken esnaflar, “Gerçeklik öyle değil, halktan kopuk yaşıyorlar. Ekonominin nasıl olduğunu gelip bize sorsunlar. Ayakta kalabilmek ailemizi muhtaç etmemek için çabalıyoruz ama bunu dahi sağlamakta zorlanıyoruz” diye konuştu.

‘EKONOMİ BÜYÜDÜ DİYENLER GELSİN HALKA SORDUN’ 

Temon Paşa’da faaliyet gösteren ve ismini vermek istemeyen bir esnaf ise “Durumumuz iyi değil. Erdoğan, aç kimse yok diyor, gelsin kendisi sorsun bize. Vatandaşın yüzde 90’ı aç. Şurada 100 kişiye sorsanız, 5 kişi demez işim iyi diye. Bu hükümeti gönderin artık! 3 ay önce pandemide işten çıkarılan komşumuz hiçbir destek bulamadığı için çaresiz kalıp intihar etti” diyerek durumlarını gözler önüne serdi. 

‘CEBİMDE 10 LİRAM VAR’

HDP Heyeti Antalya’da elektrik alt yapısında çalışan emekçiler ile de buluştu. Emekçiler, maaşlarına yapılan artışın her şeye gelen zamlarla eridiğini ve gün geçtikçe yoksullaştıklarını dile getirdi. Alım gücünün düştüğünü ve yoksullaştığını söyleyen ismini vermek istemeyen bir işçi ise şöyle konuştu: “Yüksek kiralar ve faturalardan dolayı bizim için yaşamak git gide daha da zorlu bir hale geliyor. Bizim ekonomimiz tabana, onların ekonomisi tavana doğru gidiyor. Cebimde 10 liram var, benim ekonomim bu.”

Ortalama 150 TL yevmiyeyle çalıştıklarını ifade eden nakliyeciler, “Araç sigortası 1000 TL'den 3800 TL’ye çıktı, bu şartlar altında geçinmek mümkün değil. Mazot fiyatları artmasına rağmen işlerinin sekteye uğramaması ve vatandaşın ödeyecek durumu olmadığı için fiyat artıramadık” diye konuştu. 
HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ve Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüsü Menekşe Kızıldere, ev, sera, tekstil emekçisi kadınlarla buluştu. Emekçi bir kadın, “Eşim inşaat işçisi, iş yoktu pandemide, tenceremiz kaynamadı. Oğlum askerde, harçlık yollayamıyoruz” derken bir diğer emekçi kadın ise “Pandemi sürecinde hiçbir yardım görmedik. Yardım alan varsa da yandaştır. Patronlar, rantçılar, yandaşlar kazanmaya devam etti, biz daha çok ezildik” ifadelerini kullandı.

İşçileri dinleyen HDP heyeti, çözüm önerileri sunarak, bugünkü ziyaretlerini sona erdirdi.