HDP: AKP-MHP sermayeye ayrıcalık, işçilere zulüm uyguluyor

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, AKP-MHP iktidarının salgın döneminde de işçilere zulüm uyguladığını belirterek, Kod-29'a son verilmesi gerektiğini söyledi.

HDP Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, yazılı açıklama yaparak, "Kod-29 zulmüne son verilsin, işten çıkarılanlar geri alınsın" dedi.

200 BİNE YAKIN İŞÇİ KEYFİ ŞEKİLDE İŞTEN ATILDI

Köse, "AKP-MHP ittifakı, sermayeye her türlü ayrıcalığı tanıyarak, işçilerin yaşam haklarının ihlali başta olmak üzere her türlü sömürü mekanizmasını hayata geçirmiştir" diyerek, şunları kaydetti:

"En önemli hak ihlallerinden biri işçilerin, Kod-29 gerekçesiyle işten atılmasıdır. Kanun gereği işverenler işten çıkardıkları işçiler için Sosyal Güvenlik Kurumu’na on gün içinde işten çıkarma gerekçesini de göstererek işten ayrılış bildirgesi vermek zorunda. ‘KOD-29’ adıyla bilinen düzenleme işçinin İş Kanunu’nun 25. maddesinde sayılan 'Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller' sergilediği gerekçesiyle iş akdinin feshedilmesini düzenlemektedir. 16 Nisan 2020 tarihinde, Covid-19 önlemleri kapsamında İş Kanunu'na eklenen geçici madde ile iş veya hizmet sözleşmelerinin, 'ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller', iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, işyerinin faaliyetinin sona ermesi, işin sona ermesi halleri dışında, işveren tarafından feshedilmesi yasaklanmıştı. Sermaye durumu fırsata çevirerek Kod-29’u işçilere karşı bir silaha dönüştürürken AKP-MHP iktidarı duruma seyirci kaldı.
SGK verilerine göre sadece 2020 yılı içerisinde 176 bin 662 işçi Kod-29 gerekçesi ile keyfi bir biçimde işten atıldı."

Köse, açıklamasının sonunda, "İşçilerin haklarını savunmaya, birlikte direnmeye ve mücadele etmeye devam edecek ve mutlaka kazanacağız" dedi.