HDP: AKP ortam yaratıyor, Kürt işçilere saldırı oluyor

HDP, Kürt işçilere dönük ırkçı saldırıya tepki göstererek, AKP-MHP politikalarının halkları düşmanlaştırdığına dikkat çekti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sakarya’da Kürt işçilere dönük ırkçı saldırıya ilişkin genel merkez binasında açıklama yaptı. Toplantıya HDP Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse ile komisyon üyeleri katıldı.

'AKP-MHP'NİN POLİTİKALARI LİNCİ ARTIRDI'

Köse, “AKP-MHP ittifakının zehirli söylemi ve politikaları sayesinde linç kültürü daha da artmakta. Daha önce de o kadar çok mevsimlik tarım işçilerine yönelik saldırı yaşandı ki bunları saymaya zamanımız yetmez” dedi. İktidarın yarattığı siyasal ve sosyal linç ortamı nedeniyle ülkenin kriz ortamına sürüklendiğine vurgu yapan Köse, “Sürekli topun ağzında olanlar, sürekli aşağılanan ve horlananlar Kürt emekçiler ve göçmenlerdir. Özellikle kadına yönelik şiddeti hiç tanımayan kişiler bir kadının burnunu kırabiliyor, tartaklayabiliyor” dedi.

İŞÇİLER ANLATTI

Köse, Sakarya Valiliği'nin açıklamasına da değinerek, şunları ifade etti:

"Yine üç maymun oynandı; Duymadık, bilmiyoruz, görmedik. Halbuki hem sosyal medyadaki görüntüler hem de işçilerden alınan bilgiler tam tersini anlatıyor."
Köse, işçilerle yaptıkları görüşmeler neticesinde edindikleri bilgileri şöyle aktardı:
“İşçiler sabah tarlaya gitmeye hazırlanırken tarla sahibi geliyor ve ‘köpek sürüleri ne duruyorsunuz, hazırlanın’ diye bir cümle ile başlıyor. Bu, başlı başına bir ayrımcılık ve ırkçılık. Çünkü onlar Kürt işçiler. Bunun üzerine işçiler bize ‘hakaret edemezsin, biz çalışmaya geldik hakaret görmeye değil’ diyor. İşveren bundan sonra küfürlere başlıyor. Bunun karşısında işçiler ‘biz bunun karşısında çalışmayız’ diyorlar ve geri çekilirken köyün içinde 8-10 kişilik bir grup işçilere ellerinde demir sopalarla saldırıyorlar. Saldırganlardan bir erkeğin genç kadına attığı tokat her şeyi açık şeffaf göstermektedir.”

‘AKP HALKLARI DÜŞMANLAŞTIRIYOR'

HDP Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, şu mesajları da verdi:
"AKP’nin ajandasında yer alan halkların birbirine düşmanlaştırıldığı politikasına karşı biz HDP olarak, halkların bir arada yaşaması umudunu büyütmeye devam edeceğiz. HDP olarak bu sürecin idari ve adli takipçisi olacağımızı belirtiyoruz. İşçilerimizin yaşadığı ırkçılığı bir kez daha kınıyoruz ve soruşturmanın derhal başlatılmasını bekliyoruz. Mevsimlik tarım işçileri bugün köylerine ulaştılar, kendileriyle görüşme gerçekleştirerek yargı sürecinin nasıl işletileceğini konuşacağız.”