HDP, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri ile görüştü

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejčinović Burić ile çevirimiçi bir görüşme gerçekleştirdi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Dış İlişkiler Komisyonu eş sözcüleri Feleknas Uca ve Hişyar Özsoy, Strasburg Temsilcisi Faik Yağızay, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejčinović Burić ile online bir toplantı gerçekleştirdi.

Sancar, toplantıda Türkiye’de yaşanan sorunlara dair HDP'nin düşünce ve önerilerini Genel Sekreter Burić ile paylaştı.

Sancar, görüşmede özellikle HDP’ye açılan kapatma davası, Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi, siyasetçilere ve diğer muhaliflere yönelik baskılar, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması gibi hukuksuz uygulamalara karşı HDP’nin demokratik mücadeleyi sürdürmekte kararlı olduğuna vurgu yaptı.

Sancar, iktidarın AİHM kararlarını tanımamasının ve Avrupa Konseyi’ne bağlı diğer organların kararlarını yok saymasının, sadece Türkiye demokrasisine değil aynı zamanda Avrupa insan hakları sistemine yönelik bir tehdit olduğunu kaydetti.

Sancar ayrıca Türkiye’nin Avrupa ile ilişkilerinin demokratik ilkeler doğrultusunda ilerletilmesi gerektiğini ve Avrupa Konseyi’ne de bu konuda önemli görevler düştüğünü belirtti.

Burić ise, Türkiye’de başta HDP olmak üzere muhalefete yönelik uygulamaları yakından takip ettiğini dile getirdi.

Burić, HDP’li belediyelere kayyım atanması, siyasetçilere yönelik gözaltılar ve tutuklamalara karşı Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu Raporu ve AİHM'in Selahattin Demirtaş kararı uyarınca Türkiye’nin uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi için çaba göstereceklerini ifade etti.

Genel Sekreter Burić, AİHM kararının ardından Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması gerektiğini vurgularken önümüzdeki dönemde de AKPM’de üyesi bulunan HDP ile diyalogda kalmaya devam edeceklerinin altını çizdi.