HDP: Başkentgaz'ın milyonları neden Ensar Vakfı'nda?

HDP, "Başkentgaz’ın 8 milyon doları neden Ensar Vakfı’na aktardığını bilmek halkımızın hakkıdır" açıklamasında bulundu.

 

HDP Ekonomi-Politik Masası Çalışmaları Grubu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, Başkentgaz'ın Ensar Vakfı ile ilişkisine dair bugün yazılı açıklama yaptı.

ÇOCUK İSTİSMARCISI ENSAR'A BAĞIŞ

Açıklamada şunlar ifade edildi:
"Türkiye, ekonomik krizin derinleştiği en soğuk kış dönemlerinden birini yaşıyor. Buna karşın AKP-MHP koalisyonunun halk gerçekliğinden kopan politikaları, yaşanan derin yoksullaşma ve sefaleti örtme amaçlı algı politikaları ile toplumu sindirme çabasındadır. Tüm hukuk dışı ve anti-demokratik baskı ve şiddet politikalarına rağmen süreç içerisinde iktidar ve yandaşlarının, yolsuzluk ve vergiden kaçınma süreçleri de açığa çıkıyor.
29 Ocak 2020 tarihinde yayımlanan bir habere göre Kızılay’a yapılmış gibi gösterilen 8 milyon dolarlık (Dönemin Kur Değeri ile 30 Milyon TL, Güncel Kur Değeri ile 47 Milyon TL) bir bağışın büyük kısmı, kamuoyunda çocuklara yönelik cinsel istismar davası ile gündeme gelen Ensar Vakfı’na aktarılmıştır."

'KAYNAK YOK DİYENLER...'

Kızılay Genel Müdürlüğü'nün olayı doğruladığı, Ensar Vakfı'nı “hayırsever vakıf” olarak tanımladığının vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Başkentgaz yönetiminin söz konusu yüksek miktardaki bağışı Kızılay üzerinden başka bir 'vakfa' şartlı aktarım süreci kamuoyuna açıklanmalıdır. Sadece Ensar Vakfı’na değil, benzer şekilde yapılan tüm 'bağışlar' kamuoyuna açıklanmalıdır.
Doğalgazın temel tüketim düzeyinde ücretsiz bir hak olmasını önerdiğimiz tekliflere karşın, 'kaynak yok' diyenler, söz konusu Ensar Vakfı ve benzerleri olunca milyon dolarlık 'bağış' yapabilmektedir.
Türkiye’deki özelleştirme furyasının sonucunda kendisi de yandaş olan bir firmaya (Torunlar Holding) satılan Başkentgaz’ın 8 milyon doları neden Ensar Vakfı’na aktardığını bilmek halkımızın hakkıdır.
Kızılay’ın amacına uygun faaliyetleri için; sınırlı, denetimli ve şeffaf bağış toplanması sağlanmalı ve bu şekilde yandaşları besleyen sistem derhal sonlandırılmalıdır. Toplumsal dayanışmayı zedeleyen bu ve benzeri girişimler yaptırıma tabi tutulmalıdır."