HDP heyeti, 26 ülkenin temsilcileriyle görüştü

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan başkanlığındaki heyet, 26 AB üyesi ülke ile online toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda İmralı tecridi de konuşuldu.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Parti Sözcüsü Ebru Günay, Dış İlişkiler Komisyonu eş sözcüleri Feleknas Uca ile Hişyar Özsoy ve Komisyon Üyesi Nazmi Gür, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu'nun ev sahipliğinde 26 AB üyesi ülkenin elçilik temsilcileriyle online toplantıda bir araya geldi.  

'TECRİT ÇÖZÜMÜ ENGELLİYOR'

AB-Türkiye ilişkileri ve Doğu Akdeniz’deki gerilimin de konuşulduğu toplantının özel gündemi Kürt meselesinin çözümü bağlamında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik hukuksuz tecrit politikaları ve bu konuda CPT’nin yakın dönemde yayımlanan raporlarıydı. 1 saat süren toplantıda Eş Genel Başkan Pervin Buldan, Türkiye'nin giderek otoriterleşen gidişatına karşı AB ve üye ülkelerin tutarlı bir yaklaşım sergilemesi gerektiğinin altını çizerek, hukukun üstünlüğünün ve demokrasi parametrelerinin AB-Türkiye ilişkilerinde belirleyici nitelikte olması gerektiğini ifade etti. Buldan ayrıca Kürt sorununun çözümsüzlüğünde tecridin önemli bir rolünün olduğunu ve bu bağlamda CPT'nin raporlarında belirtildiği üzere başta İmralı tecrit sistemi olmak üzere Türkiye cezaevlerindeki hak gasplarına karşı uluslararası toplumun duyarlılık göstermesi gerektiğini belirtti.

'KÖTÜ KOŞULLAR BELGELENDİ'

Parti Sözcüsü Ebru Günay, CPT raporlarının yayımlanmasıyla birlikte İmralı'da ve Türkiye cezaevlerindeki son derece kötü koşulların belgelendiğini belirterek, Öcalan'a karşı özel yürütülen tecridin derhal sona erdirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, toplantıya katılan AB ve AB’ye üye ülkelerin temsilcilerinin CPT raporlarındaki taleplerin Türkiye hükümeti tarafından yerine getirilmesi konusunu yakından takip etmelerini istedi.