HDP'li Önlü'den Başbakan'a 'Özgür Gündem' soruları

HDP Milletvekili Alican Önlü, Özgür Gündem'in kapatılmasını Meclis gündemine taşıdı. Önlü, Başbakan Yıldırım'a konuya ilişkin soru önergesi verdi.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Özgür Gündem'in kapatılması hakkında, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergede, "16 Ağustos 2015 tarihinden başlayarak Cizre, Sur, Silopi, Dargeçit, Silvan, Yüksekova, Nusaybin gibi il ve ilçelerde yaşananlar 'Çöktürme Eylem Planı' iddiaları ile birebir örtüşürken özgür basına yönelik baskıların, bu planın bir parçası olarak devam ettiği iddiasını güçlendirmektedir" denildi.

Özgür Gündem'in onlarca basın çalışanının katledildiğini, gözaltına alındığını, tutuklandığını, binalarının bombalandığını hatırlatan Önlü, "Son olarak 16 Ağustos'ta Özgür Gündem binasına polis baskını düzenlenmiş; gazete yöneticileri, çalışanları işkence yapılarak, coplarla darp edilerek gözaltına alınmış, çok sayıda dijital ve yazılı evraka el konulmuştur" dedi.

BAŞBAKAN'DAN YANIT BEKLEYEN 10 SORU

HDP'li Önlü, Başbakan Yıldırım'dan şu sorularına yanıt istedi:

"Çöktürme Eylem Planı'nda yer aldığı ifade edilen; 'Med Nuçe, Stêrk TV, Newroz TV, Ronahi TV, MMC TV, DİHA, Özgür Gün TV, İMC TV kanaları ve Özgür Gündem gazetesinin ekarte edilmesi, yasal dayanaklardan yoksun bırakılması acilen gerekmektedir' ifadesi bugün özgür gündem gazetesinin kapatılması, çalışanlarına işkence yapılarak gözaltına alınması ve demokrat muhalif basına yönelik saldırılarla birebir örtüşmesi rastlantı mıdır?

Özgür Gündem gazetesinin yayın hayatına başladığı günden bugüne kadar kaç çalışanı gözaltına alınmış, tutuklanmış ve katledilmiştir?

İstanbul 8.Sulh Ceza Mahkemesi tarafından geçici olarak kapatılmasına kararı verilen Özgür Gündem gazetesine,  karar tebliğ edilmeden ve gazetenin itiraz hakkını kullanmadan hukuk dışı bir şekilde polislerce basılarak gazete yöneticilerine, çalışanlarına işkence yapılarak ve darp edilerek gözaltına alınmasının, dijital, yazılı evraklara el konulmasının mevzuatınızdaki yeri nedir?

Özgür Gündem gazetesi emekçilerini, işkence ve darp ederek gözaltına alan kolluk kuvvetleri hakkında idari ve hukuki işlemler yapılacak mıdır?

Yayın hayatına başladığı gündem itibaren Özgür Gündem gazetesi hakkında kaç soruşturma ve dava açılmıştır? Açılan dava ve soruşturmaların gerekçesi nedir?

İstanbul 8’inci Sulh Ceza Hakimliğinin, 'Özgür Gündem isimli gazetenin sürekli PKK terör örgütü propagandası yaptığı ve silahlı terör örgütünün yayın organı gibi hareket ettiği iddiasıyla yetkilileri hakkında soruşturmaya başlanıldığı anlaşılmış olmakla, anılan gazetenin T.C. Anayasası’nın 28’inci maddesinin son fıkrası uyarınca geçici olarak kapatılmasına karar verilmiştir' kararında belirtilen yetkililer hakkında soruşturma başlatıldığı anlaşılmışsa neden bu kişiler hakkında yargının kararı beklenilmemiştir?

Özgür Gündem gazetesine ve çalışanlarına yönelik saldırıyı takip eden IMC TV muhabiri Gülfem KARATAŞ ve kameramanı Gökhan Çetin’e canlı yayın yaptıkları sırada müdahale edilmiş, yayın yapmaları engellenmiş ve darp edilerek gözaltına alınmışlardır. IMC TV muhabiri ve kameramanına yönelik zor kullanan kolluk kuvvetleri hakkında gerekli idari ve hukuki işlem başlatılacak mıdır?

AKP iktidarı yöneticileri 15 Temmuz darbe girişimi sonrası özgür basının önemini anladıklarını ifade etmişlerdi. AKP olarak özgür basının tarifi nedir, Özgür Gündem özgür basınının neresinde durmaktadır?

İstanbul 8.Sulh Ceza Mahkemesi tarafından geçici olarak kapatılmasına kararı verilen Özgür Gündem gazetesine,  karar tebliğ edilmeden AKP iktidarına yakın medya organında kararın yer alması Özgür Gündem gazetesinin teşhir edilmesine yönelik bir politika mıdır?

15 Temmuz 1993 tarihli MGK direktifiyle hazırlanan ve 7 başlıktan oluşan gizli belgede 'Alınması istenen tedbirler' gereğince; 'muhtelif gazetelerin' susturulması, 'devlet yanlısı basın-yayının' psikolojik savaşta etkin kullanılması da yer almıştır. MGK’nin direktifleri doğrultusunda hazırlanan belgenin 'ilgili yerlere' gönderilmesinden sonra  'Muhtelif gazetelerin' susturulması kapsamında Özgür Gündem gazetesi, 10 Aralık 1993’te basılmış ve neredeyse bütün çalışanları gözaltına alınmış ve gazete adeta çıkarılamaz hale getirilmiştir. Daha sonra gazete hakkında peşi sıra kapatma davaları açılmış ve kapatılmıştır. 3 Aralık 1994 tarihinde ise Özgür Ülke gazetesi bombalanmıştır. Bugün Özgür Gündem gazetesine yapılan saldırılar bu politikanın devamı mıdır?"