HDP'li vekillerden Leyla Güven nöbeti: Meclis sorumluluk almalı

Leyla Güven için Meclis’te başlatılan Barış Nöbeti eyleminde konuşan HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, "Leyla yaşasın diye Meclis sorumluluk almalı" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için başlattığı açlık grevi eyleminin 90’ıncı gününde olan Demokratik Toplum Partisi (DTK) Eşbaşkanı ve HDP  Milletvekili Leyla Güven’e destek olmak için Meclis Genel Kurulu’nda bir gün sürecek “Barış Nöbeti” eylemi başlattı.

HDP eş genel başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, Meclis Başkanvekili Mithat Sancar, Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü ve Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ile çok sayıdaki HDP’li milletvekili,  Leyla Güven’in fotoğraflarının olduğu HDP sıralarında yerini aldı.

'MECLİS SORUMLULUK ALMALI'

Maden Yasası’nın görüşüldüğü Genel Kurul’da gündem dışı söz alan HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, Güven’in eylemine dikkat çeken bir konuşma yaptı. Kurtulan, şunları söyledi:

“Bütçe görüşmeleri sırasında da ondan sonraki, bunu takip eden çalışmalar sırasında da burada bir durumu hep dile getirmeye çalıştık. Parlamentonun bir üyesinin durumuyla ilgili sözlerimizi söyledik, durumuna müdahale edilmesi gerektiğini söyledik. Leyla Güven, 8 Kasım 2018'den bu yana tam 90 gündür yani üç aydır açlık grevinde. Leyla, bu Meclis'in bir üyesidir. Leyla Güven'in temsil ettiği irade oradan buradan oy çalmalarla oluşmuş bir irade değildir. Leyla, sözde vekil de değildir, Hakkâri halkının yüzde 70'inin iradesidir. Leyla, bu ülkenin 600 vekilinden biridir. Doksan gündür bedenini açlığa yatıran Leyla, hukuk ve yasanın ayrım gözetmeksizin herkese eşit derecede uygulanması, İmralı'daki tecridin kaldırılması için açlık grevinde yani bu ülkenin kendi Anayasa'sı uygulansın diye bir çaba içerisinde."

Kurtulan, tecridin kaldırılması için tutsak bulundukları cezaevinde süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve HDP önceki dönem Hakkari Milletvekili Selma Irmak’ın da eylemlerini hatırlattı. Kurtulan, şöyle konuştu:

“Bedenlerini açlığa yatıranlar sadece bunlar değil, 60'a yakın cezaevinde 48'i kadın olmak üzere 295 kişi açlık grevinde. Siyaset sorunu çözmeyince, insanlar çözümsüz kalınca çare olarak bedenlerini açlığa yatırmakta buluyorlar. Leyla Güven ve açlık grevindekiler mevcut hukuka uyulsun diye açlık grevindeler. Siyaset üretme mekânı olan Meclis çatısı altında bizler birlikte bir çözüm üretmekle sorumluyuz. Ölümler olmadan Meclisin bir an önce sorumluluk alması gerekiyor. Ölümlerin önünü ancak böyle aşabiliriz, geçebiliriz; sorumluluk alalım diyoruz. Leyla yaşasın diye Meclisin sorumluluk almasını bir kez daha talep ediyoruz."