HDP’li Yıldırım’a Yargıtay’a rağmen 7 yıl 6 ay hapis

HDP Mardin eski Milletvekili Gülser Yıldırım, Yargıtay’ın bozma kararı verdiği davada 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Yıldırım'a verilen 7 yıl 6 ay hapis cezasının Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozulmuştu. Bu kararın ardından yeniden başlayan davanın 4’üncü duruşması Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmayı, HDP milletvekilleri Ebru Günay, Dersim Dağ ve Ayşe Acar Başaran’ın yanı sıra, Yıldırım'ın yakınları, HDP Mardin il ve ilçe örgütü temsilcileri de izledi. Yıldırım, ring aracı ile yapılacak yolculuğu “sağlık problemleri nedeniyle” kabul etmediği belirtildi.

Avukat Erdal Kuzu, Yıldırım'ın üzerine atılı suçlamanın milletvekili olduğu dönem yapmış olduğu konuşmalar nedeniyle kürsü dokunulmazlığı kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi ve yargılamanın durdurulmasını istedi.

Savcılık, taleplerin reddi yönünde karar verilmesini istedi, Mahkeme heyeti de savcılığa uydu.

Yıldırım'ın avukatlarından Azad Yıldırım ise, müvekkilinin üzerine atılı suçlamaların soyut olduğunun ortaya çıktığını belirterek Yargıtay kararını hatırlattı.

Avukat Gülistan Duran da, Yıldırım'ın politik gerekçelerle tutuklu bulunduğunu kaydetti. Duran, "Müvekkil 2 yılı aşkın bir süredir tutukludur. Ve bu orantılı ve ölçülü değildir. Uzun tutukluluk süresi nedeniyle AİHM tarafından defalarca Türkiye mahkum edilmiştir. Bu nedenle AİHM kararlarına uyulmasını bekliyoruz" dedi.

Ali Kahraman, müvekkili savunma yapmadan esasa ilişkin savunma yapmayacağını kaydederken, avukat Erdal Kuzu, "Yargının siyasallaştığı bir sürecin içinden geçiyoruz. Ama buna rağmen gerçeğe ulaşmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Avukatların konuşmaları ardından kararını açıklayan mahkeme, Yıldırım hakkında eski kararın aynısını, yani 7 yıl 6 ay hapis cezası verdiklerini belirtti. Mahkeme, Yıldırım’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.