HDP’nin Özalp adayları

Dilan Örenci ve Yakup Almaç, uzun soluklu mücadele yıllarının ardından HDP’den Özalp Belediyesi eş başkan adayları oldu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından Van’ın Özalp ilçesinde yapılan halk oylamasında iki isim ön plana çıktı. Dilan Örenci ve Yakup Almaç, halkın oylarıyla HDP’den belediye eş başkan adayı oldu. Örenci ve Almaç, 24 Haziran seçimlerinde yüzde 88 oy ile Kürt il ve ilçelerinde HDP’ye en çok oy veren ilçe olan Özalp’ta 31 Mart’ta kayyum zihniyetine son vermeye çalışacak.

MÜCADELE İLE ÇOCUKLUĞUNDA TANIŞTI

Dilan Örenci henüz 27 yaşında. 1992 yılında Özalp’ta emekçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Örenci, ilk-orta-lise öğrenimini Van’da tamamladıktan sonra, Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm ve Seyahat İşletmeciliği Öğretmenlik Bölümü'nü bitirdi. Örenci, iyi derecede İngilizce ve Almanca konuşuyor.

Örenci’nin Kürt halkının özgürlük mücadelesi ile tanışması '90’lı yılların ortasında artan devlet şiddetiyle daha küçük yaşlarda gerçekleşti. Yurtsever bir aile olan Örenci Ailesi'nin evi, sürekli özel harekat timleri tarafından basıldı ve yakınları defalarca işkenceden geçirildi. Gençlik yıllarında aktif olarak mücadelenin içinde yer almaya başlayan Örenci, şimdi HDP’de siyaset yapıyor.

DEFALARCA TUTUKLANDI, İŞKENCE GÖRDÜ

HDP’nin Özalp Eş Başkan Adayı Yakup Almaç ise 1990’lı yıllardan bu yana Kürt siyaseti içinde aktif mücadele yürütüyor. Mücadele hayatı boyunca defalarca tutuklanan ve çeşitli işkencelere de maruz kalan Almaç, yaklaşık 3 yılını da sürgünde geçirmek zorunda kaldı.

Daha önce DTP , BDP ve HDP’de ilçe eş başkanlığı görevlerinde de bulunan Almaç, 1978 yılında Özalp’ın Çamurlu köyünde dünyaya geldi. İlk öğrenimini Çamurlu’da, liseyi Van Mehmet Akif Ersoy Lisesi’nde bitiren Almaç, 1994 yılında inşaat sektöründe işçi olarak çalıştı. Ardından ticari hayata atılarak geçimini sağlayan Almaç, 1995 yılından bu yana DEHAP, HADEP, DTP, BDP, DBP ve HDP’de aktif olarak çalışmalar yürüttü.