HDP grup başkanvekilleri Çağlar Demirel ve İdris Baluken, toplumsal barışın kalıcı tesisi, yapılmış ve yapılması gereken görüşmelerin garanti altına alınması için Meclis Başkanlığı'na kanun teklifi verdi. "Toplumsal Barış ve Müzakere Kanunu" adı altında verilen kanun teklifinin gerekçe bölümünde, dünya barış süreçlerinden örneklere yer verildi. Gerekçede, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununun çözümündeki “baş müzakereci” misyonuna da vurgu yapıldı.
'GELECEĞİMİZİN ÖNÜNÜ AÇACAK ADIMLARA İMKAN VERİLMELİ'
Kanun teklifinde, Öcalan’ın baş müzakereci olarak çalışmalarını derinleştirecek imkanlarının yaratılmasının toplumsal gelecek açısından hayati önemde olduğu kaydedilirken, şunlar da belirtildi:
“Bu sorunun çözümü için '93’ten bugüne kadar barış konusundaki ısrarlı tutumu, birlikte yaşamı esas alan çözüm perspektifi ve Demokratik Cumhuriyet’in yaşamsallaşması için ortaya koyduğu olağanüstü çaba ile Sn. Abdullah Öcalan, bu sorunun çözümünde yer alacak baş müzakerecidir. Sn. Abdullah Öcalan’ın şimdiye kadarki tutumu ve beyanları, sürekli olarak toplumsal barışın kalıcılaşması ve görüşmelerde yaşanan tıkanıklıkları aşma üzerinedir. Halklar arasındaki birlikte eşit yaşam hukukunu gözeten, toplumsal kesimlerin hassasiyetlerini ve beklentileri en uygun form ve formatta dikkate alan ve bunları barışa enjekte edecek yöntemleri geliştiren, yıpratılmış tarihsel bağların onarımı ve yeniden kazanılmasına yönelik irade beyanında bulunan Sn. Abdullah Öcalan’ın baş müzakereci olarak, bu çalışmalarını derinleştirmesinin imkânlarını yaratmak, toplumsal geleceğimizin önünü açacak adımlara imkân vermek hayati önemdedir.”
Kanun teklifinin gerekçesinde ayrıca, toplumsal barışın mevcut iktidarların siyasi çıkar ve oy hesaplarına bırakılmaması istenirken, diğer baş müzakereci tarafın da hükümet olduğu ifade edildi.