HDP: Türkiye Şengal'i tehdit etmekten vazgeçmeli!

Soykırımda katledilen Êzidîleri anan HDP, soykırımcı saldırıların sürdüğüne dikkat çekerek, "Êzidî halkının varlık mücadelesini destekliyoruz" dedi ve Türk devletinin Şengal'i tehdit etmekten vazgeçmeye çağırdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) tarafından yapılan yazılı açıklamada, "IŞİD’in Şengal’de Êzidî halkına yönelik uyguladığı soykırımın üzerinden 8 yıl geçti. IŞİD’e bağlı çeteler, Şengal’de 5 binden fazla Êzidî Kürdü katletti, binlercesini rehin aldı, binlerce çocuk ve kadın kaçırıldı, yüzbinlerce Êzidî göç etmek zorunda bırakıldı" denildi.

Açıklamada şunlar da kaydedildi:

"Êzidîlerin katliamlar ve fermanlarla yazılmış acılar dolu tarihinde; IŞİD tarafından gerçekleştirilen bu canice saldırı 74’üncü ferman olarak yer aldı. Tarihleri boyunca baskı, zulüm ve soykırım uygulamalarına maruz kalan Êzidî Kürtlere bu son saldırı ve katliam, 15 Haziran 2016 tarihinde Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi tarafından 'soykırım' olarak tanındı. Katliam, uluslararası kurumların hazırladıkları raporlarda 'insanlığa karşı işlenen suçlar' kategorisine alındı.

Yaşadıkları tüm katliamlara rağmen dirençle, kararlılıkla kendi inançlarını, kültürlerini, varlıklarını koruyan ve bu topraklarım kadim halklarından olan Êzidîler bugün de birçok kesim ve çevre tarafından benzer saldırılara maruz kalıyor, iradeleri ve öz örgütlenmeleri tanınmıyor. Êzidîlere yönelik IŞİD zihniyetiyle gerçekleşen ve süreklileştirilen saldırıları kınıyor, Êzidî halkının varlık mücadelesini destekliyoruz. Türkiye, Êzidî katliamını soykırım olarak tanımalı, Şengal’e dönük tehditkâr ve saldırgan politikalardan vazgeçmelidir. Katliamın ardından Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Êzidîlerin güven içerisinde yaşamlarını sürdürmeleri sağlamalıdır. Halen IŞİD’in elinde esir tutulan Ezîdî kadın ve çocukların özgürleşmesi için uluslararası düzeyde çabalar ortaya konulmalıdır.

Şengal Katliamının 8’inci yıl dönümünde Êzidî halkının yanında olduğumuzu ifade ediyor, soykırım sonucu katledilen bütün Êzidîleri saygı ile anıyoruz."