HDP ve DBP, Kurşunlu Camisi'nde halka ve AKP'ye seslendi

Amed'in Sur ilçesinde 9 gündür süren sokağa çıkma yasağının kaldırılmasıyla birlikte heyetler ve halk ilçeye akın etti.

HDP ve DBP heyeti, devlet terörünün yaşandığı ilçelerden Sur'da inceleme yaptı. Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Anlı, "Herkesin Sur'a sahip çıkması, bu vahşete 'dur' demesi gerekir" çağrısında bulundu. HDP Grup Başkanvekili Demirel ise, "AKP bilsin ki onlar ne kadar yıkarsa biz o kadar yeniden inşa edeceğiz" dedi.

Amed'in Sur ilçesinde 9 gündür süren sokağa çıkma yasağının kaldırılmasıyla birlikte heyetler ve halk ilçeye akın etti. Devlet güçlerinin saldırıları sonucu harabeye dönen ilçede yaşanan tahribatları yerinde görmek ve halkla dayanışmak amacıyla Sur Belediyesi önünde toplanan kitle, HDP Amed milletvekilleri Feleknas Uca ve Çağlar Demirel, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı ve HDP ile DBP yöneticileriyle birlikte Sur'daki mahallere yürüdü. 

KURŞUNLU CAMİSİ'NDE AÇIKLAMA

Yürüyüşle 500 yıllık tarihi Kurşunlu Camisi'nin bulunduğu civara kadar gelen kitle, burada yaşanan vahşeti yerinde gördü. Ateşe verilen Kurşunlu Camisi'nde büyük bir tahribat yaşanırken, yine özel harekat timlerinin kullandığı ağır silahlarla birçok ev ve işyerinin tahrip edildiği belirlendi. Burada incelemelerde bulunan heyet, ardından Kurşunlu Camisi'nin içinde açıklama yaptı.

ANLI'DAN ÇAĞRI

Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, günlerdir Sur'da sokağa çıkma yasağıyla beraber halka ve tarihi yapılara dönük yoğun bir saldırının olduğuna dikkat çekti. Defalardır çağrıda bulunduklarını belirten Anlı, "Herkesin Sur'a sahip çıkması, bu vahşete 'dur' demesi gerekir. Burada yaşanan insanlık dışı uygulamaları televizyon kanallarından izlemekle bu soruna çözüm olunmuyor. Herkesin demokrasiye, hakka, çözüme, taraf olması gerekir" çağrısında bulundu.

Devlet güçlerinin Kurşunlu Camisi'ni yakmasıyla ilgili konuşan Anlı, Kurşunlu Camisi, Paşa Hamamı, Yoğurt Pazarı ve kiliseye zarar verildiğini söyledi. Aynı gün Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın birilerini suçlayarak failleri kendince belirlemek istediğini dile getiren Anlı, Erdoğan'ın "Kafasını kaldıranın kafasını bin kere ezeriz" söyleminin altında "Kurşunlu Camisi'nin yakılması mı yatıyordu" diye sordu. 

DEMİREL: NE KADAR YIKARLARSA, O KADAR İNŞA EDECEĞİZ

HDP Grup Başkanvekili ve Amed Milletvekili Çağlar Demirel, Sur'da yasaklarla birlikte insanların katledildiğini, tarihin yok edilmek istendiğini söyledi. AKP'nin Sur'da kültürel soykırım yapmak istediğine dikkat çeken Demirel, Sur'daki kültürel yapıların korunması gerekirken, tarihin katledildiğini kaydetti. Demirel, şöyle konuştu: "Sur halkı özyönetimle kendi kendini yönetmek istiyor. Bunu kimse engel olamayacak. '90'lı yıllarında devlet köyleri yakarak insanları göç ettirdi. Bugün aynısını şehirlerde, ilçelerde yapmak istiyorlar. Ama AKP bilsin ki onlar ne kadar yıkarsa biz o kadar yeniden inşa edeceğiz. Sur halkı 9 gündür büyük bir direniş gösterdi. Onların direnişi önünde saygıyla eğiliyorum."

Heyet, Sur'daki mahalleler ve Gazi Caddesi üzerindeki esnafları da ziyaret etti.
 

...