HDP: Yapılan zam değil, sorumsuzluk!

HDP Emek Masası Çalışma Grubu Sözcüsü Hüseyin Taka, iktidarın kamu emekçileri için yaptığı zammın “vurdumduymazlık ve sorumsuzluk ilanı” olduğunu belirtti.

Taka, yaptığı açıklamada “2019 Yılı Toplu İş Sözleşmesi sürecinde yaşananlar ve son olarak Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun vermiş olduğu sonuç mahiyetindeki karar kabul edilemez bir ciddiyetsizliktedir” dedi.

Açıklamada, “Özerkliği ortadan kaldırılan ve AKP’nin rasyonel olmaktan uzak ekonomi politikalarının koruyucusu haline gelen Merkez Bankası Başkanı’nın Türkiye’de enflasyonda düzelme eğiliminden söz etmesi, halkın temel ihtiyaç maddelerine gelen zamlar, açıklanan enflasyon ve işsizlik oranlarıyla açık bir şekilde örtüşmemektedir” denildi.

Enflasyonun 2019 Temmuz ayı oranının yüzde 13’ler düzeyine indiğinin açıklandığını hatırlatan Taka, “Oysa temel ihtiyaç maddelerine 2019 yılı başından bu yana gelen zam oranları açıklanan enflasyon ve işsizlik rakamları ile uyumlu değildir ve halkın karşılaştığı gerçek enflasyon çok daha yüksektir” diye belirtti.

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı: “Elektriğe yüzde 37, doğalgaza yüzde 15, çaya yüzde 32, şekere yüzde 16 oranında zamların geldiği bir ülke gerçekliğinin olduğu yerde kamu emekçileri ve işçilerine yapılan maaş zammı oranları iktidarın vurdumduymazlığı ve sorumsuzluğunun ilanıdır.

Ekonomik krizin faturası gerçekleştirilen fahiş zamlarla emekçilerin sırtına bindirilmektedir. Unutulmamalıdır ki; Kamu Görevlileri Hakem Kurulu tarafsız bir tavır takınması gereken ancak iktidarın tekleştirdiği birçok kamu kurumundan biri haline gelmiştir ve iktidarın talebini yerine getirmiştir.

Türkiye emekçilerinin herhangi bir şekilde bir hakeme, hem de AKP Genel Başkanı’na göbekten bağlı bir hakeme ihtiyacı yoktur. Oyunun kurallarını belirleyen de oyunu yöneten de aynı akıldır. Türkiye emekçileri oynanan bu oyunun bir parçası değildir. TİS süreci bir kez daha emek ve demokrasi mücadelesinin ortaklaştırılmasından başka bir seçenek olmadığını göstermiştir.”