HDP yürüyüşünde faşizme karşı mücadele vurgusu yapıldı

HDP’nin başlattığı "Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü"nün İstanbul ayağının finali Beşiktaş Abbasağa Parkı’nda yapıldı. Şenlik havasında gerçekleşen buluşmada, faşizme karşı mücadele vurgusunda bulunuldu.

İktidarın halk iradesine yönelik gaspına karşı HDP’nin başlattığı “Darbeye karşı yürüyüş” tüm devlet engellemelerine rağmen sürüyor. HDP milletvekillerinin Edirne kolundan yaptığı yürüyüşün İstanbul ayağındaki final buluşması Beşiktaş Abbasağa Parkı’nda gerçekleşti. Halkın akın ettiği parkta, buluşma şenlik havasında geçti. “Hep birlikte kadına şiddeti durdurmak için” yazılı pankartın açıldığı buluşmada, birleşik mücadele vurgusu yapıldı. Kürtçe ve Türkçe müzikler eşliğinde halaylar çekildiği, sloganlar atıldığı buluşmaya çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi parti temsilcisi katıldı.

Sık sık, “HDP umuttur umut dimdik ayakta”, “Berxwedana jiyane “, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Faşist AKP, işbirlikçi MHP” sloganlarının atıldığı buluşmada ilk konuşma HDP İstanbul Eşbaşkanı Elif Bulut tarafından yapıldı.

BULUT: KARANLIĞA KARŞI YÜRÜYÜŞ

Halkı selamlayarak sözlerine başlayan Bulut, Edirne’den başlattıkları yürüyüşü İstanbul’dan taçlandırarak sürdürdüklerini vurgulayan Bulut, “HDP bu yürüyüşü karanlığa karşı yapıyor. Bu yürüyüş, kadınlar, çocuklar, gençler, doğa, için yapıyor. Hepimiz bu mücadelede birlikteyiz. Kimse yalnız yürümeyecektir. Haklı yürüyüşümüzü haklı taleplerimizle süslendireceğiz” dedi.

AKÇELİK: BU YÜRÜYÜŞ PARTİLER ÜSTÜ BİR YÜRÜYÜŞ

TMMOB İl Sekreteri Cevahir Akçelik, koranavirüs salgını fırsata çeviren AKP iktidarının belediyelere kayyum atayarak belediye başkanları ve gazetecileri tutuklayarak fırsata çevirdiğini hatırlattı. “Üzerimize gelen kara buluta karşı yan yana durmaktan başka çaremiz yok” diyen Cevahir, HDP’nin yaptığı yürüyüşün partiler üstü bir yürüyüş olduğunu, faşizme karşı omuz omuza bir yürüyüş olduğunu kaydetti.

ATAY: MUTLAKA KAZANACAĞIZ

TİP Milletvekili Barış Atay, iktidarın saldırılarının yeni olmadığını vurgulayarak, bu saldırıların, yıllardır barış diyen Kürtlere, kadınlara gençlere karşı yaptığı saldırıların bir devamı olduğunu hatırlattı. Bu saldırıların hiçbir işe yaramadığını kaydeden Atay, “İktidarın anlamadığı şey şu. Yapılan kayyum atamalar, yapılan baskılar bu ülkedeki karanlığı yıkmak için söz verenleri engellemeyecek. Dost ve düşman herkes bilsin ki mutlaka kazanacağız” dedi.

‘BOYUN EĞMEDİK EĞMEYECEĞİZ’

Kaldıraç üyesi Hakan Güleç de 7 Haziran’daki seçimi hatırlatarak, “Egemenler bundan çok korktu. 7 Haziran’dan beri saldırıyorlar. Ama başaramadı başaramayacaklar” diye konuştu.

Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Vecibi Tuba da faşizmin baskı üstüne baskı uygulayarak Kürt halkının mücadelesini bastırmaya çalıştığını hatırlatarak şunları söyledi: “Edirne’den, Hakkari’den yürüyen HDP gücüne güç katıyor. Bu saldırılar karşısında boyun eğmedik, eğmeyeceğiz.”

GÜNAY: AKP VARSA GERİCİLİK VAR

Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay, son üç ayda yaşananlara bakılarak kapitalizmin haklar için neler getirdiğinin göründüğünü dile getirdi. AKP iktidarının da halklara aynı şekilde saldırdığını ifade eden Günay şöyle devam etti: “Bu iktidar varsa demokrasi yok, faşizm var, gericilik var. Bizler bu ülkede herkesin eşit haklara sahip olması için mücadele ediyoruz. Bizler bu ülkede kadınların hayata eşit katılımı için, çocuklar için mücadele ediyoruz. Her türlü baskıya rağmen umudumuzu kıramadılar kıramayacaklar. Hep birlikte el ele yürüyeceğiz. Bu yürüyüşü selamlıyoruz.”

GÜRKAN: TALEPLER HEPİMİZİN TALEPLERİ

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, AKP iktidarının yürüyüş boyunca engellerini aşa aşa gelen yürüyüşçüleri selamladığını ifade ederek, “Bu yürüyüşte ortaya konan talepler bu ülkenin demokratikleşmesine ilişkindir. AKP iktidarında eşitlik, özgürlük yok ama bütün hakların kısıtlanması, elinden alınması var. HDP’nin talepleri sadece HDP’ler için değildir. Bu talepler demokrasi, özgürlük isteyen herkes içindir. AKP’nin saldırganlığı püskürtecek olan kadınıyla, erkeğiyle verilecek mücadeledir. HDP’nin yürüyüşündeki kararlılık AKP’ye verilecek cevabı gösteriyor” dedi.

‘ZİNDANLAR YIKILSIN TUTSAKLARA ÖZGÜRLÜK’

Gürkan’ın konuşmasının ardından Sabahat Tuncel’in Meclis’ten çekilen ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye bakışlarının yer aldığı bir fotoğraf gösterildi. Kitle buna karşı yüksek sesle, “Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük” sloganını attı.

Son olarak söz alan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, 15 Haziran’dan beri Türkiye’de karanlığı, savaşı, kadına yönelik şiddeti, ayrımcılığı örgütleyenlere, HDP’yi yok sayanlara, halkı yok sayanlara karşı burada olduklarını vurguladı. “Biz buradayız, halk burada demek için bir yürüyüş başlattık” diyen Başaran, “5 yıldır yürütülen savaş siyaseti, 5 yıldır yürütülen kırım siyaseti maalesef Türkiye’de toplumu baskılama toplumu yok sayma siyaseti her gün kendini daha fazla örgütleyerek kurumsallaştırmak faşizmi en tepeden topluma dayatıyor” dedi.

POLİS SALDIRDI: BASMA BASMA GÖĞSÜM AĞRIYOR

Buluşma sonrası sloganlar eşliğinde yürüyen HDP’li gençlere polis saldırdı. Darp edilerek gözaltına alınan gençlerden biri, üzerine basan polislere, “Basma basma nefes alamıyorum. Göğsüm ağrıyor” diye bağırdı.