Hıristiyan Arabulucular Takımı: Türk devleti ile DAİŞ vahşeti aynı

Hıristiyan Arabulucular Takımı, Türk devletinin işgalci saldırılarının DAİŞ vahşetiyle aynı olduğunu belirtti, uluslararası kamuoyuna çağrı yaptı.

Hıristiyan Arabulucular Takımı’nın (CPT) 2015 yılından beri tuttuğu veriler, Türk devletinin işgalci operasyonlarının boyutlarını gösteriyor. Türk devletinin Güney Kürdistan'a yönelik saldırılarında Hıristiyanların uğradığı hak ihlallerini belirlemek amacıyla hazırlanan raporda, operasyon nedeniyle Hıristiyan köylerinin boşaltıldığı, evlerin, kiliselerin yıkıldığı, bağ ve bahçelerin zarar gördüğü ve Hıristiyanların mülteci konumuna düştüğü kaydedildi. CPT’nin verilerine göre, Türk devletinin bölgede 42 askeri üssü bulunurken, operasyonlardan ötürü 148 köy boşaltıldı, 116 sivil de yaşamını yitirdi. Ayrıca Türkiye’ye ait 80 İHA/SİHA'nın da aralıksız bir şekilde bölgede saldırılar düzenlediğine dikkat çekildi.

Raporda, Türk devletinin, Duhok’un Zaxo bölgesinden Hewlêr’in Kelaşîn ve Sidekan bölgelerine kadar uzanan bir hattı “güvenli bölge” yapma adı altında egemenliği altına almayı amaçlandığı belirtildi. Raporda, Türkiye'nin bölgedeki operasyonları sadece PKK’ye yönelik olmadığı, Kürt halkına, inançlara, silahlı ya da silahsız herkese yönelik bir tarzda yürütüldüğüne değinildi.

'HIRİSTİYANLARIN CAN GÜVENLİĞİ KALMADI'

Yapılan hava saldırılarında Hıristiyanlara ait kiliseler, inanç yerlerinin zarar gördüğünün belirtildiği raporda, "Köylerde can güvenliği kalmayan Hıristiyanlar bir bir köylerini terk etmek zorunda kaldı. Türkiye’nin saldırılarında birçok Hıristiyan aile Irak sınırında mülteci oldu ve geçen yıldan bu yana 10’dan fazla kilise zarar gördü ve ibadete kapatıldı. Türkiye’nin saldırılarından dolayı 80’in üzerinde köy boşaltıldı ve köylüler Zaxo’ya göç etmek zorunda kaldı" denildi.

'DAİŞ VE TÜRK DEVLETİNİN VAHŞETİ AYNI'

Raporda, Hıristiyanların ana kaynağının tarım olduğu ifade edilirken, toprak sahiplerinin topraklarını sulayamadığı belirtildi. Raporda, “Öfke ve tepkilere rağmen Türkiye’nin saldırıları hala bölgede sürüyor. İnsanlar, inançlar ve halklar zarar görüyor” denilerek uluslararası güçlere duyarlılık çağrısı yapıldı.
 Raporun devamında şunlar kaydedildi:
"Hıristiyanlar, Türkiye’nin saldırılarında olduğu gibi 2014’te DAİŞ çetelerinin Ninova’ya yönelik saldırılarında da yerlerinden edildi, başka yerlere göçertildi. DAİŞ’in vahşetine benzer bir vahşeti Hıristiyanlar Türkiye’nin saldırılarında yaşıyor.”