Hong Kong’daki seçimleri eylemciler kazandı!

Hong Kong’da yapılan seçimleri “demokrasi yanlıları” olarak adlandırılanlar, ezici bir şekilde kazandı. Sonuçlar özellikle Çin’e ve Çin yanlısı hükümete verilmiş net bir yanıt olarak değerlendiriliyor.

Sandıklardan çıkan ezici zafere rağmen Dışişleri Bakanı Wang Yi, sonuç ne olursa oldun Hong Kong’un “Çin’in bir parçası” olduğunu belirtti. Bakan, Tokyo ziyaretinde yaptığı açıklamada “Hong Kong ile refahı ve istikrarı arasında karışıklık yaratmaya yönelik tüm teşebbüsler başarısızlığa mahkumdur” dedi.

Hong Kong Başbakanı Carrie Lam ise sonuçları kabul eden bir açıklamada bulundu. Lam, hükümetinin sonuçlara saygı gösterdiğini ve halkı “alçak gönüllülükle dinlemek” istediğini ifade etti.

Bölgenin 18 ilçe meclisinde çoğunluğu demokrasi yanlıları elde etti. Şimdiye kadar Pekin ile aynı çizgideki yürütmeye yakın seçilmişlerin elindeydi.

Seçimler 452 sandalyeden 235’ini ilgilendiriyor. Henüz kesin olmayan sonuçlara göre, demokrasi yanlısı adaylar 196 sandalye kazanırken, Pekin yanlıları 27 ve bağımsızlar 12 sandalye elde etti.

Seçimlere katılım 2015 yılında yüzde 47 iken, Pazar günkü seçimlerde yüzde 71’e çıktı. Toplamda 4.13 milyon kayıtlı seçmen vardı.

Aylardır ülkede protesto eylemlerinden bulunan yurttaş hareketinin talepleri arasında 7,5 milyon nüfuslu ülkede genel seçimlere gidilmesi de vardı. Ancak talepler arasında polis şiddetine ilişkin soruşturma başlatılması da yer alıyordu. Başbakan Carrie Lam, şimdiye kadar bu talebi reddetti.

Bölgedeki protestolar Haziran ayında, hükümetin Çin’e yönelik sınırdışılara onay veren yasa tasarısı ardından başlamıştı. Tepkiler üzerine hükümet Eylül ayında tasarıyı geri çekmiş ancak eylemler daha geniş talepler etrafında devam etmişti.

Bu seçimlerin şimdilik sadece sembolik bir değeri var. Zira hükümet kurulundaki aldı sandalye gelecek yıl yenilenecek. Kurul, ilçe meclislerinden gelen adaylar arasından seçilecek. Bu yerel konseyler ayrıca Pekin’in kontrolünde olan ve yürütmenin başını seçmekle görevli 1200 üyeli seçim kuruluna 117 üye gönderecek.

Eski İngiliz sömürgesi olan Hong Kong, özerkliği ve başta ayrı bir adli sistemi olmak üzere özgürlüklerinin güvenceye alınması koşuluyla Çin’e bağlanmıştı. Çin’in diğer bölgelerine göre geniş özgürlüklere sahip Hong Kong'da son aylarda sokaklardan inmeyen eylemciler, Çin rejimin hiçbir şekilde hakim olmasını istemiyor.