Hozan Mizgîn anıldı
Hozan Mizgîn anıldı
Hozan Mizgîn anıldı
Sanatçı Gurbet Aydın (Hozan Mizgîn), yaşamı yitirişinin 21‘nci yılında Almanya’nın Köln kentinde Mezopotamya Kadın Sanatçılar Birliği’nin organize ettiği bir etkinlikle anıldı. Sanatçı arkadaşları, anmada, Mizgîn’i anlattı, şarkılarını seslendirdi.
Hunerkom ve Koma Berxwedan’ın kurucularından sanatçı Gurbet Aydın, Kürdistan özgürlük mücadelesinin saflarında yaşamının yitirilişinin 21’nci yılında düzenlenen bir etkinlikle anıldı. Almanya’nın Köln kentindeki Arkadaş Theater salonunda yapılan anma etkinliği Mezopotamya Kadın Sanatçılar Birliği tarafından organize edildi. Anmaya sanatçıların yanısıra birçok kişi katıldı. Salona, Hozan Mizgîn’ın posterlerinin yanısıra Leyla Qasim ve Şirîn Elemhulî‘nin de fotoğrafları asıldı. Konuşmalarda, Hozan Mizgîn’nin sanatına ve mücadeleci kişiliğine vurgu yapıldı, oluşturulan Kürt sanat ve kültür kurumlaşmasında sanatçının payı büyük olduğu dile getirildi.
‘MİZGÎN GELENEKSELLİĞE KARŞI ÇIKTI‘
Etkinlik çerçevesinde panel de düzenlendi. Panelde Mezopotamya Kadın Sanatçılar Birliği yönetim kurulu üyesi Sultan Öger, Seyîdxan, Xelîl Xemgîn ve Cevad Mervanî, Hozan Mizgîn’i anlattı. Sultan Öger, Kürt kadının geleneksel toplumun içinde bulunduğu duruma dikkat çekerek, “1980 yılı öncesi Kürt toplumunda bir kadının çıkıp sanat yapması gerçekten imkansızdı. Ancak Mizgîn feodal ve geri yapıya karşı direnip Kürt kültürünü geliştirmek için sanat yaptı. O, sırf sanat yapmakla kalmadı aynı zaman kadın özgürlük mücadelesinde de, öncü bir rol oynadı“ dedi. Öger, günümüzde birçok Kürt kadın sanatçının olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti: “Biz bugün onların açtığı yolda yürüyoruz. Onların yarattığı değerlere sahip çıkmamız lazım. Bunu da, ancak Mizgînlerin ruhunu sanatımızda yaşatarak, yapabiliriz.“ Öğer konuşmasında, Leyla Qasim ve Şirîn Elemhulî’yi de andı.
Cevad Mervanî de, Mizgîn’i 1991 yılında Silvan ve Batman’da tanıdığını belirterek, şunları söyledi: “Daha önce Koma Berxwedan ve Mizgîn’ın sesini duymuştuk. Ama onu ilk defa o bölgede faaliyet yürütürken tanıdım. O gerçek bir sanatçı ve devrimciydi. Çünkü söylediğini yapan biriydi, mücadelenin her alanında çalışıyordu. Bana göre Mizgîn, oluşturulan çağdaş Kürt müziğinde ciddi bir role sahip. Onun emekleri büyüktür.“
‘MİZGÎN’İ YENİ KUŞAKLARA ANLATMAK LAZIM‘
Seyîdxan da, Mizgîn‘ın kişiliğine dikkat çekerek,“Onu anlamak gerçekten güç ve zor. Kürt kültür ve sanatında önemli bir yere sahip. Sayımız 6-7 kişiyi geçmediği dönemde Mizgîn, sanat yapıyordu. Ancak Kürt sanatçıların sayısı binlerle ifade ediliyor. İşte bu yolu Mizgîn, Sefkan ve Ali Temel, gibi sanatçılar açtı. Onlara sahıp çıkmak ve yaşatmak gerekir. Bunu sanatımızda, kişiliğimizde ve eserlerimizde yaşatmalıyız“ dedi.
Xelîl Xemgîn ise bugün burada olmasını Mizgîn’e borçlu olduğunu belirtti ve şöyle devam etti: “O, sanatçıdan öte büyük bir insandı. Ciddi bir etkileyici gücü vardı. Amacı bu davaya hizmet etmekti. Onun için Mizgîn ve arkadaşları, halka, yeni kuşaklara anlatılmalı. Çünkü herkesten çok onlar, bu saygıyı hak ediyor.“
Hozan Mizgîn’i tanıyanların da, söz alıp anılarını paylaştığı anmada, Hozan Şemdîn, Cömert, Hozan Serdar da hazır bulunundu.
Yapılan konuşmalardan sonra, Koma Berxweda’dan; Diyar, Seyîdxan, Xelîl Xemgîn, Cevad Mervanî, Kawa, Peywan Arjîn, Sosin, Zeynep, Berîvan, Xelîl, Serdar Azad, Kawa Selman’nın yanısıra, Şengül Pak ve Semi Ber de, sahne alarak, Hozan Mizgîn’ın, eserlerini seslendirdi. Ali İkizer, Memo Yapıştıran, Mustafa Şahin, Kemal Ceylan, Mazlum Rewşen de, çaldıkları enstrümanlarla sanatçılara eşlik etti.