HPG gerillaları Kaçmaz, Calp ve Biçecek’i binler topraða verdi

HPG gerillaları Kaçmaz, Calp ve Biçecek’i binler topraða verdi

Lice kırsalında çıkan çatışmada yaşamını yitiren HPG gerillaları Mehmet Calp ve Mehmet Zülfikar Kaçmaz ile Mehmet Biçeçek’i binlerce kişi son yolculuðuna "Şehit namirin" sloganıyla uðurladı.

Diyarbakır'ın Lice ilçesine baðlı Şenlik köyü kırsalında 31 Aralık'ta çıkan çatışmada yaşamını yitiren 10 HPG gerillasından Mehmet Biçecek (Renas Amed), Mehmet Calp (Şervan Koçer) ve Mehmet Zülfikar Kaçmaz'ın (Xebat Xançepek) cenazeleri, Doðru Petrol Tesisleri'nde aralarında BDP Diyarbakır Milletvekilleri Emine Ayna, Nursel Aydoðan, BDP PM Üyesi Ýnan Kızılkaya, Diyarbakır MEYA-DER Başkanı Leyla Ayaz, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, ilçe belediye başkanları, sivil toplum örgütü temsilcilerinin de bulunduðu yüzlerce kişi tarafından "Şehit namirin" sloganıyla karşılandı.

HPG gerillaları Mehmet Calp ve Mehmet Zülfikar Kaçmaz'ın cenazeleri yüzlerce araçlık konvoy ile Diyarbakır merkez Baðlar ilçesi Yeniköy Mezarlıðı'na getirildi. Burada aynı çatışmada yaşamını yitiren 10 HPG gerillasının fotoðraflarının bulunduðu pankart, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri ve PKK bayrakları açıldı. Gerillaların cenazeleri yıkanması için mezarlık morguna alındıðı sırada halk sık sık, "Ýntikam", "Katil Erdoðan", "Ey şehit riya te riya me ye", "Bijî Serok Apo" sloganları attı.

Cenazelerin dini vecibelerinin yerine getirilmesinin ardından halk, PKK bayraklarına sarılı tabutları omuzlara alarak, sloganlarla mezarların bulunduðu bölüme doðru yürüyüşe geçti. Kitle cenazeleri, "Şehit namirin", "Ýntikam" sloganlarıyla topraða verdi.

Okunan dualardan sonra devrim ve demokrasi mücadelesinde yaşamlarını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşuna "Çerxa Şoreşê" marşı eşliðinde duruldu. Daha sonra sloganlar arasında Kürtçe konuşma yapan BDP PM Üyesi Ýnan Kızılkaya, Kürt halkının onurlu bir barış istediðini söyledi. "Bu halk kendi önderliðiyle barışı istiyor, bu halk kendi diliyle 'Aşitî' diyebilirse, barış istiyor, onun statüsü tanınırsa barışı istiyor" dedi. AKP hükümetinin yine Kürtleri kandırmanın peşinde olduðunu belirten Kızılkaya, "Bir yandan diyeceksin 'Sorunun çözümü için Ýmralı'yla görüşürüm' diðer yandan da bu halkın çocuklarını katledeceksin. 90 yıldır bu topraklar talan edilmiş. Bu bölgenin, bu toprakların ismi Kürdistan'dır ve Kürt halkı yaşıyor. Herkes bilsin ki, artık Kürtleri kimse kandıramayacak. Kürtler açıkça önderliðinin özgürlüðünü, dilini istiyor ve statü istiyor" diye konuştu.

Daha sonra HPG gerillası Mehmet Calp'ın annesi Xezen Calp bir konuşma yaptı. Calp "Eðer Kürt sorununun çözümünde samimiyseler önderlikle görüşmelerin yapıldıðı sırada, bu çocuklarımızı katletme emrini kim verdi? Onu araştırıp ortaya çıkartsınlar. Kimyevi silahlar kullanıldı mı kullanılmadı mı? Niye böyle vahşice katlediliyorlar, ortaya çıkartmalarını istiyorum" diye konuştu.

Konuşmaların arından binler, "Şehit namirin" sloganlarıyla araçlara binerek, HPG gerillalarının ailelerinin taziyeleri kabul edildiði Kulplular Yas Evi'ne geçti. Calp ve Kaçmaz'ın taziyeleri burada üç gün boyunca kabul edilecek.

HPG GERÝLLASI BÝÇECEK LÝCE’DE TOPRAÐA VERÝLDÝ

HPG gerillası Mehmet Biçecek (Renas Amed) ise binlerce kişi tarafından Diyarbakır'ın Silvan ilçesine baðlı Saðlık (Sılok) köyünde topraða verildi. Biçecek’in cenazesi Diyarbakır’dan Lice’ye getirilirken yol güzergahı boyunca "Şehid namirin" sloganıyla karşıladı.

Köye bir kilometre kala araçlardan inen binlerce kişi, Biçecek'in PKK ve KCK bayraklarına sarılı tabutunu omuzlayarak, yürüyüşe geçti. Aralarında BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoðan, BDP Diyarbakır Ýl Başkan Yardımcısı Ahmet Gezen'in yanı sıra BDP il ve ilçe yöneticileri, MEYA-DER, Barış Anneleri Ýnisiyatifi üyelerinin de bulunduðu yürüyüşte sık sık, "Şehid namirin", "Biji Serok Apo", "Ey şehid çeka te erde namine", "PKK intikam", "PKK gele gel livire" sloganları atıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın ve aynı çatışmada yaşamını yitiren HPG gerillalarının posterlerinin yanı sıra yürüyüşte PKK ve KCK bayrakları taşındı. Metrelerce uzunluktaki sarı kırmızı ve yeşil flamanın açıldıðı yürüyüşte, "Daðlara çıkacaðız hesabını soracaðız, Mehmet yoldaş ölümsüzdür, Ýntikam" yazılı pankart açıldı. Yürüyüşün ardından köye ulaşan cenaze konvoyu, burada havai fişeklerle karşılandı. Ardından köy camisine götürülen Biçecek'in cenazesinin dini vecibeleri yerine getirildiði sırada ailesi tarafında tepsilerde kınalar yakılırken, sık sık "Şehid namirin" sloganları atıldı ve "Çerxa Şoreşe" marşı okundu. Biçecek’in cenazesi daha sonra, defnedilmek üzere omuzlara alınarak köy mezarlıðına götürüldü ve okunan Kürtçe dualarla topraða verildi. Duaların okunması ardında mezarlıðı dolduran binlerce kişi saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşu sırasında hep bir aðızdan "Çerxa Şoreşe" marşı okundu.

Saygı duruşunun ardından ilk olarak konuşan Silvan MEYA-DER Temsilcisi Mustafa Kurt, aileye ve Kürt halkına başsaðlıðı diledi. Kurt, "Bu köy özgürlük mücadelesinde büyük bedeller verdi. Renas yoldaşımız da halkının özgürlüðü için daðların yolunu tutarak, kendini halkının özgürlüðüne adayarak, şehitler kervanına katıldı" dedi. Kurt'un ardından konuşan BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoðan, Kürt halkının özgürlüðü için yaşamını yitirenlerin mücadelesini sahiplendiðini belirterek, "Onların verdiði mücadele ile gurur ve onur duyuyoruz. Bu kadar cesur oldukları için halklarının özgürlüðü için 'Ölüm nereden gelirse gelsin baş üstüne' diyerek, mücadelelerini sürdükleri için onlarla gurur duyuyoruz. Aileler bilsin ki, bu acı sadece onların acısı deðildir. Tüm Kürt halkının acısıdır" dedi. Aydoðan, "Direnen bir halk karşısında hiçbir hükümet ve devletin yapacaðı bir şey yoktur. Eðer bugün Ýmralı'da görüşmeler gerçekleşmiş ise bu Kürt halkının verdiði mücadele ile gerçekleşmiştir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından mezarlıktan ayrılan halk köyde Biçecek için kurulan taziyeyi ziyaret etti. Biçecek'in taziyeleri köydeki yas evinde kabul ediliyor.