‘Hükümet TPAO’nun kamusal niteliğini ortadan kaldırmak istiyor’
‘Hükümet TPAO’nun kamusal niteliğini ortadan kaldırmak istiyor’
‘Hükümet TPAO’nun kamusal niteliğini ortadan kaldırmak istiyor’
Türk Petrol Kanunu Tasarısı’nın derhal geri çekilmesini isteyen Petrol-İş Sendikası Ankara Şube Başkanı Şuayip Gül, “Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TPAO’nun THY modeli ile özelleştirileceğini açıkça belirtmiştir. Bu açıklama, hükümetin TPAO’nun kamusal niteliğini ortadan kaldırma hedefinin itirafıdır” dedi.
Petrol-İş Sendikası Ankara Şubesi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’ndan kabul edilen Petrol Kanunu Tasarısının geri çekilmesi talebiyle Yüksel Caddesi’nde basın açıklaması yaparak imza standı açtı.
1954 yılından bu yana yürürlükte olan Petrol Kanunu değiştirilmek üzere 21 Aralık 2012’de TBMM’ye sunulmuştu. TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’ndan kabul edilen Türk Petrol Kanunu Tasarısının geri çekilmesi talebiyle Petrol-İş, Ankara, Batman, Adıyaman ve Trakya’da imza kampanyası başlattı.
Ankara’da Yüksel Caddesi’nde 5 gün sürecek olan imza standı açan Petrol-İş üyeleri, sendikalarının Türk Petrol Kanunu Yasasına ilişkin taleplerini içeren pankart astı ve sık sık “TPAO halkındır özelleşemez” sloganı attılar.
Petrol- İş Sendikası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu adına açıklamada bulunan Ankara Şube Başkanı Şuayip Gül, halkı petrole ve TPAO’ya sahip çıkmaya çağırdı.
Son derece stratejik olan petrol sektörünün arama ve üretim faaliyetlerini düzenlemek üzere ilgili komisyonda görüşülen tasarının hükümet tarafından oldu bittiye getirilerek yasalaştırılmak istendiğine dikkat çeken Gül, tasarının ciddi sakıncalar içerdiğini ifade etti. Tasarıda yerli ve yabancı sermayenin menfaatlerinin gözetildiğinin altını çizen Gül, “Özel sektörün menfaatleri için ‘milli menfaatlerden’ vazgeçilmekte ve kamu kuruluşumuz TPAO’nun devlet adına kullandığı haklar elinden alınmaktadır. Yabancı petrol tekelleri ile denk olmayan koşullarda rekabete zorlanan TPAO zayıflayacak ve ekonominin göz bebeği olan kuruluşumuzun önü açılacaktır” dedi.
Mevcut kanunun TPAO lehine düzenlendiğini ifade eden Gül, tasarının yasalaşması durumunda yerli ve yabancı sermayenin önünün açılacağını yineleyerek, “Tasarı ile temel amacın petrol sektöründe inisiyatifin yerli ve yabancı sermayeye verilmesi olduğunu biliyoruz. Daha önce rafinaj, petrokimya, akaryakıt dağıtım alanlarında olduğu gibi şimdi de petrol arama ve üretimde kamu varlığı ortadan kaldırılmak isteniyor. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TPAO’nun THY modeli ile özelleştirileceğini açıkça belirtmiştir. Bu açıklama, hükümetin TPAO’nun kamusal niteliğini ortadan kaldırma hedefinin itirafıdır” diye konuştu.
Gül son olarak, Türk Petrol Kanunu Tasarısı’nın derhal geri çekilmesini isteyerek sözlerini tamamladı.