Hükümet yine Kürtlere karşı tezkere hazırlığında

Hükümet yine Kürtlere karşı tezkere hazırlığında

Kürt sorununda çözüm sürecinin müzakere aşamasına evrilebilmesi için Eylül ayına işaret edilirken, Hükümet yine Rojava ve Medya Savunma Alanları'nı hedef alan iki tezkereyi çıkarma hazırlığında. Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Meclis'in açılmasıyla birlikte Irak ve Suriye'ye dönük 2 tezkerenin gündeme geleceğini, bu tezkerelerin öncekilerden daha "kapsamlı" olacağını söyledi. Arınç IŞİD'le mücadele konusunda da "rol üstlenmeyeceklerini" belirtti. 

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu Toplantısı ardından açıklama yaptı. 

Arınç, ilk olarak ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin IŞİD'le mücadele konusunda ‘Rehineler kurtarıldı, daha fazla destek bekliyoruz’ açıklamasına yanıt verdi. Davutoğlu gibi Arınç da IŞİD'i ortaya çıkaran sebeplerin ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek IŞİD'i meşrulaştırmaya çalıştı. ABD'nin çağrısına ise, "Türkiye işin başını ve sonunu düşünerek (üzerine düşeni) yapacaktır. Türkiye, faydası veya zararı nerede, ne kadar onu bilerek yapacaktır. Yoksa büyük bir hevesle, önünü arkasını düşünmeden hiçbir şekilde adım atmayacaktır.  Bu bize verilen rollerin hemen kabul edileceği anlamına gelmez" şeklinde yanıt verdi. 

Arınç sınırdaki asker ve polis terörüne karşılık, DBP ve HDP'lilerin "şov yaptıklarını" da iddia etti. Tampon bölge konusunda da konuşan Arınç, bu tür kararların BM kararıyla alınabileceğini belirterek, "New York'ta kabul görürse, Türkiye planını yapıyor" diye konuştu. 

Arınç, 1 Ekim'de Meclis'in açılmasıyla birlikte Suriye ve Irak’la ilgili iki ayrı tezkerenin gündeme alınacağını söyledi. 

Bu tezkerelerin daha öncekilerden daha "kapsayıcı" olacağını söyleyen Arınç, "Yani bu tezkere çıktığı zaman ‘benim şuna da ihtiyacım vardı’ demeyeceğimiz kapsamlı bir tezkere. Ancak bu tezkerelerin yöntemi, taşıması gerek unsurları esasen Anayasa'da da belirtilmiştir, onlar mutlaka yer alacaktır. Kapsamı, süresi, nerelerde ne görevler yapılabileceği açık açık yazılacaktır. Ama bir yıl önceki tezkerelerden en az birkaç husus bakımından farklılık olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.