İçişleri Bakanı ve Vali polis şiddetini savundu

İçişleri Bakanı ve Vali polis şiddetini savundu

İstanbul polisi  Taksim Gezi Parkı’ndaki yıkımı engellemek için yapılan “Occupy Gezi Parkı” isimli barışçıl eyleme sabah erken saatlerden itibaren gaz bombalı saldırıda bulundu. Aralarında gazeteciler ve vekillerin de olduğu onlarca kişi yaralandı. Şiddeti gerekçelendiren İstanbul Valisi’ne göre biri Faslı olmak üzere 12 kişi hastanelerde tedavi altına alındı.

Park alanının korunması için siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin desteğindeki doğa aktivistlerinin eylemine ilk müdahale sabah saat 05.00’te başladı. Alanı kuşatmaya alan polisler gaz bombaları yağdırdı. Basın açıklaması yapılmak istenirken de saldırılar sürdü. Aralarında BDP’li vekil Sırrı Süreyya Önder ile gazetecilerin olduğu onlarca kişi yaralandı. Taksim Meydanı'ndaki oturma eyleminde biber gazı fişeğinin omzuna isabet etmesi sonucu yaralanan BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder sedye ile Taksim İlkyardım Hastanesi'ne kaldırıldı.

İstanbul Tabip Odası yöneticilerinden Hüseyin Demirdüzen,  6 yaralının başlarına isabet eden cisimler nedeniyle kafa travması geçirdiğini söylerken,  bir öğretmenin de bacağının kırıldığı açıklandı. Gazeteci Ahmet Şık da başına gaz bombası isabet ederek yaralandı. Şık’ın durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Alanda bulunan ANF muhabiri de onlarca yaralını olduğunu belirterek bunlardan 7’sini şöyle sıraladı: Tuğcan Kebabçıoğlu, sağ ayak bileği kırılan Bülent Yıldız, ayak bileğinden yaralanan Özlem Şimşen, kafa travması geçiren Mehdi Saral, sol ayak topuğundan yaralanan Gökhan Çelim, inşaatın duvarının yıkılması sonucu boşluğa düşerek iki kolu kırılan Ali Kuzan,  sol ayak köprücük kemiği kırılan ve sağ dizinde yırtılma oluşan Atacan Şimşek.

Labna Al Lami isimli bir turist, polisin attığı gaz bombasının kapsülünün başına isabet etmesi sonucu ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan Lami, beyin ameliyatı geçirdi. Mısırlı turist ameliyatın ardından yoğun bakıma alınırken, başından yaralanan bir kişinin de hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi. 

SALDIRILARA SERT KINAMA

Polis gün içinde tekrarlanan saldırılarda bulundu. Maçka Parkı'nda gaz bombaları nedeniyle yangın çıkarken,  gün içinde onlarca kişi gözaltına alındı. Aşırı şiddet kullanan polisin müdahalesi, aralarında Uluslararası Af Örgütü, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) ve BDP’nin de olduğu çok sayıda kurum ve parti tarafından kınandı.  Yapılan açıklamalarda polis şiddetine ilişkin soruşturma başlatılması istendi.

Af Örgütü açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Uluslararası Af Örgütü, yetkilileri, Taksim Gezi Parkı’nda aşırı ve gereksiz güç kullanıldığı iddialarını hızlı, bağımsız ve tarafsız bir şekilde soruşturmaya ve keyfi güç kullanımından sorumlu emniyet görevlilerinin yargılanmasını sağlamaya çağırmaktadır. Uluslararası Af Örgütü ayrıca, yetkililerden, göstericilerin barışçıl toplanma ve ifade özgürlüğü haklarını güvence altına almalarını talep etmektedir."

Merkezi Paris’te bulunan RSF, “İstanbul polisinin tekrarlanan bir şekilde başvurduğu aşırı şiddet kabul edilemez ve acil olarak durdurulmalıdır. Tarafsız ve eksiksiz soruşturmalar hazırlanarak, gazetecilere karşı kasıtlı olarak şiddet uygulayan polisler tespit edilmeli ve cezalandırılmalıdır” dedi.

Gezi Park’ındaki müdahaleyi “devlet terörü” olarak niteleyen BDP de AKP hükümetinden derhal müdahaleyi durdurması ve doğa katliamına son vermesini istedi. BDP, “Bu saldırıyı ve saldırının siyasi idari bütün sorumlularını şiddetle kınıyor ve AKP Hükümetini derhal müdahaleyi ve doğa katliamını durdurmaya çağırıyoruz. İstanbul’daki tüm yurttaşlarımızı, doğadan, çevreden ve insan haklarından yona olan herkesi Gezi Parkı’ndaki direnişe destek ve ses vermeye çağırıyoruz” dedi.

VALİ’YE GÖRE BİR ASAYİŞ OLAYI YAŞANDI

İçişleri Bakanı Muammer Güler polis şiddetini savunarak, polisin “başka çaresi” olmadığını savundu.  Güler, "Polisin ‘Girmeyin’ veya ‘Burada bu yasak eylemi yapmayın’ dediği yerlere ısrarla girilmek istenmesi halinde de polisin dağıtmaktan başka çaresi yok" dedi.

Polis müdahalesine ilişkin bir açıklama yapan İstanbul Valisi Hüseyin Avni, polis terörünü “bir asayiş olayı” olarak değerlendirdi ve 12 kişinin tedavi altına alındığını söyledi.  Vali şunları söyledi: “Taksim'de toplanan gruplarla ilgili müdahalede bulunulmuş olan gruplar sonucunda yaşanan asayiş olaylarında 11'i Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 1 tanesi de Şişli Etfal'de olmak üzere 12 kişi tedavi altındadır. Bunların hepsine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Türk emniyet teşkilatı her zaman vatandaşın güvenliğini tesis etmek için çalışır. Bu yaşanmış olan gösterilerde yaralanmış olan kişiler hastanede tedavi ediliyor. Şifa diliyorum. Bunlardan bir kişinin şu anda ameliyatı yapılmış ve yoğun bakımda. Bunun  dışındaki hastalarla ilgili hastanelerimiz kısa süre içinde taburcu edileceklerini bildirdiler. Yoğun bakımdaki hasta da Fas uyruklu TC vatandaşıdır. Ayrıca bu olaylarda bir gazeteci de travma ve gaz nedeniyle etkilendi. Şu anda sağlık durumu iyi.”

“Fakat sayın başkanımızın ifade ettiği gibi ortada bir doğa katliamı söz konusu değildir” iddiasında bulunan Avni, şöyle konuştu: “Bu konuyla ilgili yapılanlar da net şekilde paylaşılmış ancak iyi niyetli, gerçekten çevresel niyetlerle insanların arasında bu grupların göstericilerle birlikte kullanılmak ve emniyet güçleriyle güvenlik güçleriyle arzu edilmeyen bir ortama sürüklenmesi nedeniyle yoğun gayretler izlenmiş ve bunun sonucunda bölgede bölge de güvenliğin temini sağlanması için zaman zaman müdahaleler olmuştur.”

Fotoğraflar: Zeynep Kuray