Iğdır ve Çorum'da Newroz kutlamaları

Iğdır ve Çorum'da düzenlenen Newroz kutlamalarında, AKP-MHP iktidarının saldırılarına karşı direniş mesajları verildi.

Iğdır’da çok sayıda kişinin katılımıyla Kılıçlar Anıtı alanında Newroz kutlaması gerçekleştirildi. Kürt, Azeri, Türk ve Terekemeleri buluşturan kutlamaya HDP milletvekilleri Habip Eksik ve Dilan Dirayet Taşdemir de katıldı. Kutlamada selamlama konuşması yapan HDP Iğdır İl Eşbaşkanı Semra Doğruyol ve görevi gasp edilen Iğdır Belediyesi Eşbaşkanı Eylem Çelik, HDP'nin kapatılması istemiyle iddianame hazırlanmasına tepki gösterdi.

 
HDP'li Dilan Dirayet Taşdemir, Newroz'un ezilen halklar için önemine değinerek, iktidarın baskısı karşısında geri adım atmayacaklarını vurguladı. Partilerine dönük baskılara değinen Taşdemir, “Bu sefer HDP’yi kapatacağız' diyorlar. HDP dükkan mı ki kapatacaksınız? HDP halkın gönlündedir. HDP yaşamın ağacıdır. Siz bu yaşamın önünü kesemezsiniz. Bu halkın hakkını neye mal olursa olsun savunacağız. HDP mücadeleden asla vazgeçmeyecek. Bundan dolayı bu kadar korkuyorlar" diye konuştu.
Kürt halkına düşmanlık edenlerin hiçbir zaman kazanamayacağını vurgulayan Taşdemir, şöyle devam etti: “Kürt halkına saldıranlar hepsi tarihin çöp sepetindedir. İktidar sadece Kürlerin değil kadınların da düşmanıdır. Kayyımlarla kadınların kazanımlarını yok etmeye çalışıyor. Dün akşam İstanbul Sözleşmesini feshetti. Kadınlara karşı darbe yaptı. Kadınları savunmayacaklarını söylüyorlar."
Taşdemir, konuşmasının sonunda Newroz şarkısı seslendirdi.
HDP'li Habip Eksik ise "siyasi darbelerin ve zulüm politikalarının" kendilerine geri adım attıramayacağını kaydetti. Eksik, “Halaylarımızı ve müziklerimizi engelleyemezsiniz. Tek bir kişi kalsak dahi mücadeleden vazgeçmeyeceğiz" dedi.
Kutlama, Newroz ateşinin yakılması ve megafondan seslendirilen ezgiler ile devam etti.
Kutlamaların bitişinde polisler 3 genci gözaltına almaya çalıştı. Halkın tepkisi üzerine polis, gençleri serbest bırakmak zorunda kaldı.


ÇORUM


Çorum Emek ve Demokrasi Platformu, kent merkezinde bulunan Aşık Mahsuni Şerif Parkı'nda Newroz kutlaması gerçekleştirdi. “Barış, eşitlik, kardeşlik, özgürlük ve adalet için yaşasın Newroz” pankartının açıldığı kutlamada, sık sık “Yaşasın Newroz” ve “Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları atıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyeleri ile çok sayıda kişi kutlamaya katıldı.
KESK Çorum Dönem Sözcüsü Emrah Azapçı, son yıllarda Newroz’un baskı ve saldırıların gölgesinde kutlandığını belirtti. Azapçı, “Ülke genelinde yürütülen baskı politikaları, halkın seçtiği belediyelere atanan kayyumlar, düşürülen vekillikler ve parti kapatmalar olarak sürdürülüyor. Parti kapatmaların sendikalara, emek ve meslek örgütlerine yeni prangaların vurulmasının yolunu açacağı bellidir” dedi.
Azapçı, Kürt sorununun çözülmesinin bölge halklarının, işçi sınıfının ve demokrat kesimlerin birleşmesi ile mümkün olduğunu işaret ederek, "Newroz asırlar boyunca baskıcı ve inkarcı yöntemlere karşı durmanın sembolü oldu. Tüm bölge halklarına, emekten yana kesimlere ve işçi sınıfına çağrımızdır; bölgede barış, ülkede demokrasi için 2021 Newrozu'nda birleşelim. İş, ekmek, insanca yaşam, özgürlük ve adalet için mücadeleyi büyütelim” diye kaydetti.
Daha sonra Newroz ateşi etrafında halay çekildi.