İHD’den barış sürecinin tartışıldığı çalıştay
İHD’den barış sürecinin tartışıldığı çalıştay
İHD’den barış sürecinin tartışıldığı çalıştay
İHD genel merkezi Türkiye genelinde 90’ı aşkın insan hakları savunucusu ve akademisyenin katılımıyla Kürt meselesi ve barış sürecine ilişkin bir çalıştay düzenledi. “Kürt Sorununun Demokratik Çözümü Sürecinde Halkların Haklarının Tanınmasında İnsan Hakları Hareketinin Rolü” adıyla düzenlenen çalıştayda, 4 ana başlıkta sunumlar yapılarak, tartışmalar yürütüldü. Barış süreci ve geri çekilme sürecine ilişkin kapsamlı tartışmaların yapıldığı çalıştayda 4 çalışma grubunun hazırladığı raporlarla barış sürecine ilişkin İHD’nin görüşleri ortaya konuldu.
Kürt meselesinde çözüm sürecinin tartışıldığı ve KCK’nin geri çekilme sürecine girdiği bu dönemde İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından önemli bir çalıştay gerçekleştirildi. “Kürt Sorununun Demokratik Çözümü Sürecinde Halkların Haklarının Tanınmasında İnsan Hakları Hareketinin Rolü” adıyla gerçekleştirilen ve iki gün devam eden çalıştaya, aralarında İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH) Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Alataş, BDP eski Milletvekili Akın Birdal, Gazeteci/Yazar Ragıp Zarakolu, İnsan Hakları Akademisi Başkanı Hüsnü Öndül ve İHD MYK Üyesi ve İHOP Koordinatörü Feray Salman gibi isimler ile İHD’nin Türkiye genelinde bulunan şube başkanları ve temsilciler ile MYK üyelerinin bulunduğu 90’ı aşkın insan hakları savunucusu katıldı.
Ankara Kızılcahamam’da düzenlenen Çalıştayın başladığı dün ilk olarak “İnsan Hakları Savunucularının Kendi Kapasiteleriyle Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında bir sunum yapıldı. Türkiye genelinde yedi bölgeye kurulacak “Bölgesel Destek Masaları”na ilişkin planlamanın yapıldığı bu bölümde, yürütülen proje hakkında kapsamlı bilgilendirme yapıldı.
TÜRKDOĞAN: ÇEKİLME SÜRECİ İÇİN TEDBİR ALINMALI
Ardından İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, çalıştayın açılış konuşmasını yaptı. Türkiye’de önemli bir süreçten geçildiğini dile getiren Türkdoğan, İHD olarak bu süreçte kendilerine büyük görevler düştüğünü söyledi. Yapacakları çalıştayın yürütülen barış sürecine dönük önemli sonuçlar açığa çıkaracağını kaydeden Türkdoğan, bu nedenle çalıştaya büyük önem verdiklerini söyledi. Yürütülen barış sürecine ilişkin çeşitli çalışmaların yürütüldüğünü ifade eden Türkdoğan, önemli olanın bundan sonra yapılacak çalışmalar olduğunu dile getirdi. PKK’nin çekilme sürecine girdiğini ve 8 Mayıs’ta fiili olarak çekilmeye başlayacağını hatırlatan Türkdoğan, çekilme sürecinin sağlıklı sona ermesi ve herhangi bir provokasyonun yaşanmaması için tedbirlerin alınması gerektiğini sözlerine ekledi.
‘SAVAŞMAK KOLAYDIR, ASIL ZOR OLAN BARIŞMAKTIR’
Halen çalışmalarını yürüten Akil İnsanlar Komisyonu’na ilişkin de konuşan Türkdoğan, “Akil İnsanlar heyetinin oluşturulmasında tarafların iradesi vardır. Heyet bileşimiyle ilgili eleştiriler makul olabilir ancak, heyete ilişkin karşı duruşlar barış sürecine karşı duruştur. Bu da tarafların siyasi iradesini tanımamak şeklinde ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.
Özellikle sol sosyalist çevrelerin akil insanlar heyetine yönelik eleştirilerinde Kürt siyasal hareketinin iradesini dikkate almadan yapmalarını eleştiren Türkdoğan, “Savaşmak kolaydır, asıl zor olan barışmaktır. İnsan hakları savunucuları da barış sürecinin önemli aktörleridir. Bu nedenle bizlere büyük görevler düşmektedir” dedi.
‘4 ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURULDU’
Türkdoğan’ın konuşmasının ardından, Yusuf Alataş’ın moderatör olduğu ve Öztürk Türkdoğan’ın sunum yaptığı “Halkların Haklarının Tanınmasında Anayasal Ve Yasal Çözüm Önerileri”, Hüsnü Öndül’ün moderatör olduğu ve Akademisyen Özgür Sevgi Göral’ın sunum yaptığı “Adalet Arayışı ve Hakikat”, Feray Salman’ın moderatör olduğu ve Yrd. Doç. Dr. Nazan Üstündağ’ın sunum yaptığı “Çatışma Çözümleri ve STK’ların Rolü” ile Emirali Türkmen’in moderatör olduğu ve Akademisyen Elçin Aktoprak’ın sunum yaptığı “Barış Kültürünü İnşa Etmenin Araçları ve Toplumsal Barış” konularının ele alındığı 4 çalışma grubu oluşturuldu.
Oluşturulan çalışma grupları ayrı ayrı masalarda yapılan sunumların ardından çalışma alanlarına ilişkin tartışmalar yürüttü ve her grup tartışmalar sonucunda ortaya çıkan raporlarını hazırladı.
ÇALIŞMA GRUPLARINDAN KAPSAMLI BARIŞ SÜRECİ TARTIŞMASI
Tartışmalarda, barış sürecinin ve HPG gerillalarının geri çekilmesi sonrası yaşanabilecek muhtemel sorunlar ön plana çıkarken, bu konuda yapılacak çalışmalar ve alınacak tedbirler etraflıca tartışıldı. Bu süreçte ön plana çıkarılacak konuların başında yine yasal süreç ve Anayasa değişikliğinin geldiği vurgulanan tartışmalarda, sivil toplum kuruluşlarının bu süreçte alacakları roller üzerine fikirler beyan edildi. Yine en önemli tartışma konularından birinin hakikat ve yüzleşme konuları olduğu vurgulanan tartışmalarda, bu konuda özellikle İHD’nin ve diğer insan hakları kuruluşlarının yapacakları çalışmalara vurgu yapıldı. Barış kültürü konusunda halklararası bir barış kültürünün nasıl oluşturulabileceği konusunun da etraflıca değerlendirildiği tartışmalarda, toplumsal barışın inşası ve barış kültürünün kalıcılaşmasına dönük faaliyetler ele alındı.
ÇALIŞTAY SONUÇLARI BİR BİLDİRGE İLE AÇIKLANACAK
Çalıştay’ın ikinci günü olan bugün ise, hazırlanan raporlar ortak bir platformda okunarak, raporlar üzerine tartışmalar yürütüldü. Yapılan tartışmalar sonrası çalıştayın ortak raporu oluşturuldu. Çalıştay sonucu ortaya çıkan rapor ve çalıştayın sonuç bildirgesi yapılan son düzenlemelerin ardından hafta içi kamuoyuna açıklanacak.