İHD: Karar Kopenhag Kriterleri’nin ihlalidir

İHD: Karar Kopenhag Kriterleri’nin ihlalidir

İHD, Danimarka Kopenhag Eyalet Mahkemesi'nin, MMC, Nuçe TV ve ROJ TV'ye yönelik verdiği lisansın iptali kararını protesto ederek, Kopenhag Kriterleri'ne aykırı olan kararın tüm dünyada protesto edilmesi çağrısında bulundu.

İHD İstanbul Şubesi, Danimarka'da, Kopenhag Eyalet Mahkemesi'nin MMC, Nuçe TV ve ROJ TV'nin yayın lisanslarını iptal etmesi kararını protesto etmek amacıyla Taksim Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Özgür Gündem gazetesi genel yayın yönetmenlerinden Eren Keskin'in de destek verdiği eylemde, "MMC Nuçe Roj Tv'nin kapatılması basın ve ifade özgürlüğü ihlalidir" pankartı ile "TV'lerin kapatılması NATO-Kopenhag kararı mı" dövizi açıldı. Eylemde konuşan İHD İstanbul Şubesi Başkanı Ümit Efe, günlerdir Taksim ve Gezi Parkı eylemlerinde halka yapılan polis müdahalesi ve yaşanan gözaltılara dikkat çekerek, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması ve hükümetin bir an önce halkın sesine kulak vermesi gerektiğini belirtti.

Basın açıklamasını yapan İHD İstanbul Şubesi yöneticisi Ali Gök, Kopenhag Eyalet Mahkemesi'nin Kürt kanallarına karşı aldığı kararı kınadıklarını belirterek, "Bu karar, Kürtlerin ve bir bütün olarak Mezopotamya halklarının düşünce, ifade ve haber alma hakkının engellenmesi ve Kopenhag kriterlerinin doğrudan ihlali, yok sayılması anlamına gelmektedir" dedi. MMC, Nuçe TV ve ROJ TV'nin, Roboski katliamını ilk kez Türkiye ve dünya kamuoyuna duyuran kanallar olduğunun görmezden gelindiğine, yine Mezopotamya'nın kadim halkları olan Ermenilerin, Süryanilerin, Ezidilerin ve Alevilerin seslerini dünyaya duyuran kanallar olduğuna dikkat çeken Gök, "Biz insan hakları savunucuları, Danimarka hukukunun bu anti-demokratik, özgürlük karşıtı kararının yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz. Bu kararın tüm dünyada protesto edilmesi için çağrıda bulunuyoruz" diye konuştu.