İngiltere'de "Öcalan'a Özgürlük Kampanyası" başlıyor

İngiltere’deki büyük sendikaların öncülüğünde, "Sayın Abdullah Öcalan’a Özgürlük" adıyla kampanya başlatılıyor. DBP Eş Genel Başkanı Yüksek, kampanya kapsamında temaslarda bulundu.


DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, bu akşam İngiltere Parlamentosu'nda yapılacak konuşmalarla startı verilecek olan Sayın Öcalan’a Özgürlük Kampanyasının yürütücüleri ile bir araya geldi. Başkent Londra’da gerçekleştirilen görüşmeye, Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Berat Anlı ve HDP Milletvekili Dilek Öcalan da katıldı.

Yüksek, kampanya yürütücüleri olan GMB Sendikası Genel Sekreteri Tim Roache ve Uluslararası İlişkiler Ofisi Temsilcisi Bert Schouwenberg ile Unite Sendikası Uluslararası Temsilcisi Simon Dubbins ile yaptığı görüşmelerde, Öcalan’ın barışa dair göstermiş olduğu çabanın dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Yüksek, görüşmelerde, Öcalan’ın özgürlüğünün Kürt sorunu başta olmak üzere Ortadoğu coğrafyasında yaşanan çatışmaların son bulması açısından çok önemli olduğu belirtti. Türkiye ve Ortadoğu’da bir barışın sağlanması için Öcalan’ın büyük bir gücü ve iradesi olduğunu dile getiren Yüksek, şunları belirtti:

'SAYIN ÖCALAN ÖZGÜR KALMALI'

"AKP hükümeti Sayın Abdullah Öcalan’a tecrit uygulayarak çatışmaların fitilini daha da ateşlemiştir. Kürtler Sayın Abdullah Öcalan’ı kendi lideri olarak kabul etmektedirler. Ona uygulanan tecridi kabul etmemektedirler. Bu anlamda çatışmaların sonlanması için Sayın Abdullah Öcalan’ın özgür kalması gerekmektedir. Uluslararası kamuoyu ve Avrupa ülkeleri Sayın Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin kaldırılması için devreye girmelidir. Sayın Öcalan temel insan haklarından yoksun bırakılmış durumdadır. Şu an kendisi hiç kimse ile görüştürülmemektedir. AKP hükümeti Sayın Abdullah Öcalan’a uyguladığı tecridi bir an önce kaldırmalıdır. Türkiye’nin, içine girdiği çatışmalı süreçten dolayı yüzlerce insan yaşamını yitirdi. Bu politika Türkiye’ye kazandırmaz. AKP hükümeti bir an önce müzakere sürecine geri dönerek, kentlerdeki ablukalara son vermeli, İmralı heyetinin Sayın Abdullah Öcalan ile görüşmesinin önündeki engelleri kaldırmalıdır."

Yüksek, böyle bir kampanyanın başlamasına öncülük ettikleri için GMB'ye teşekkür ederken, “Sayın Öcalan’ın rolünü yerine getirebilmesi için özgür olması gerekir. İnanıyorum ki, Sayın Öcalan özgür koşullarda barışa ve çözüme daha fazla katkı sağlayacaktır. Sayın Öcalan'ın üstlendiği rol kilit öneme sahiptir. Ancak bu rolü yerine getirebilmesi, Mandela örneğinde olduğu gibi tamamen özgür olması lazım.  Uluslararası kamuoyu tarafından başlatılacak kampanyanın bu açıdan çok büyük bir değeri var” dedi.

ROACHE: ÖCALAN'IN KATKISININ FARKINDAYIZ

GMB Sendikası Genel Sekreteri Tim Roache ise yaptığı konuşmada Öcalan’ın Ortadoğu barışına büyük katkılarının olacağını söyledi. Bu akşam startının verilmesi beklenen kampanyada Öcalan’ın özgürlüğünü haykıracaklarını ifade eden Roache, "Ortadoğu’nun barışının Kürdistan halkının özgürlüğüne bağlı olduğunu biliyoruz. Sayın Öcalan’ın Ortadoğu halklarının birlikte yaşamasına dair yapabileceği katkının farkındayız” dedi.

DUBBINS: ÖCALAN'IN YOL HARİTASI ÇOK ÖNEMLİ

Unite Sendikası Uluslararası Temsilcisi Simon Dubbins de şöyle konuştu: "Sayın Öcalan Özgür olduğunda Ortadoğu’da onurlu bir barışın da temelleri daha sağlam atılacaktır. Bu kampanyanın barışın başlangıcına vesile olmasını diliyorum. Ben Öcalan’ın kitaplarını da okuyorum, Kürdistan ve Kürt meselesinin demokratik ve politik yollarla çözümü için ortaya koyduğu yol haritası çok önemlidir. Aynı zamanda ülke sınırlarının ortadan kaldırılmadan getirdiği çözüm önerisinin dikkate alınması gerekir. Bu öneri cesur bir çözüm önerisidir” dedi.

DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek'in, Birleşik Krallık içinde yer alan İskoçya, Galler ve İrlanda parlamenter gruplarıyla da ayrı ayrı görüşmeler yapması bekleniyor.